Beste gietijzeren koekenpan

Beste gietijzeren koekenpan

Omdat we zelf enorm fan zijn van gietijzeren pannen, geven we je in dit artikel antwoord op de vraag: Wat is de beste gietijzeren koekenpan?
Gietijzeren pannen zijn super stevig en kunnen daardoor een leven lang mee gaan. Het is dan natuurlijk belangrijk om een goede keuze te maken als je er eentje koopt. Om te weten waarop je moet letten bij het kopen van de beste gietijzeren koekenpan, zetten we dit graag voor je op een rijtje. Ook herinneren we je graag aan de voordelen van gietijzeren pannen, zodat je hopelijk net zo enthousiast word als wij! ūüôā

De voordelen van een gietijzeren koekenpan

 • Als je de pan goed behandelt en inbrandt (lees daarover meer aan het einde van dit artikel), ontstaat er een natuurlijke antiaanbaklaag. Zo weet je zeker dat er geen chemische resten in je eten terecht komen.
 • Gietijzeren pannen gaan super lang mee. Het is een dik en stevig materiaal, dat niet snel breekt. Ook zit er geen kunstmatige coating over de pan heen, waardoor je geen last van een afbladderende antiaanbaklaag.
 • Het gietijzeren materiaal kan goed warmte vasthouden en geleiden. Dat zorgt ervoor dat gietijzeren koekenpannen erg geschikt zijn voor langdurig bakken en braden. Daarnaast kan gietijzer goed tegen hoge verhitting, waardoor je op hoge temperaturen kan bakken zonder dat de pan of anti-aanbaklaag hier kapot van gaat.
 • Gietijzeren pannen zijn zwaar, waardoor de pan niet snel van een fornuis af schuift. Toegegeven, het is niet altijd gemakkelijk om een zware koekenpan op te tillen, af te wassen enzovoorts, dus mocht je last hebben van fysieke klachten dan kan dit minder handig zijn. Maar mocht je het gewicht geen probleem vinden, dan is dus het een voordeel dat de pan hierdoor dus goed blijft staan.
Onze keuze
Le Creuset koekenpan gietijzer 24 cm
Een zeer kwalitatieve pan, gemaakt van stevig gietijzer. De pan is niet té zwaar, maar ook niet te licht. Daarnaast is deze koekenpan gemakkelijk te hanteren door het houten handvat. Le Creuset is daarbij ook nog eens een zeer degelijk merk - een gietijzeren pan van een goed merk kan wel een leven lang mee gaan. De pan kun je trouwens bestellen in verschillende kleuren, dus hij zal zeker niet misstaan in je keuken!

Hieronder dan onze Top 5 selectie van de beste koekenpannen van gietijzer. Hoe we deze selectie gemaakt hebben? Ten eerste gebruiken we onze kennis als het gaat om materialen, merken en prijs/kwaliteitsverhouding. Daarnaast vinden we het erg belangrijk om te kijken naar klantervaringen. We verdiepen ons dan ook met zorg in recensies en reviews. De pannen met de beste prijzen en ervaringen komen logischerwijs hoger uit in de lijst. We hopen dat het gaat lukken om een goede gietijzeren koekenpan uit te kiezen. In dat geval: heel veel bakplezier!

Gietijzeren koekenpan: de Top 5

Le Creuset staat bekend als zeer goed merk als het gaat om pannen. En dan met name stevige en degelijke pannen, zoals braadpannen, wokpannen en (gietijzeren) koekenpannen. Deze gietijzeren koekenpan kan dus ook niet ontbreken uit onze selectie van de beste. De pan heeft een stevige bodem, kwalitatieve gietijzeren wanden en een handige houten handgreep zodat je niet moeilijk hoeft te doen met pannenlappen als je de pan wilt vastpakken. De buitenkant van de pan is ge√ęmailleerd, waardoor de pan ten eerste nog steviger is - als een soort beschermlaag. Daarnaast ziet het er extra mooi en stijlvol uit. De pan is trouwens verkrijgbaar in verschillende kleuren. Dit is de rode versie, maar er is ook een oranje, een witte, een zwarte en een blauwe pan verkrijgbaar.
More details +
Pluspunten:
 • Goede, stevige kwaliteit
 • Houten steel, waardoor de pan gemakkelijk te verplaatsen is
 • Mooi uiterlijk, verschillende kleuren mogelijk
Een zeer robuuste, stevige koekenpan of skillet is deze van het merk Petromax. De pan is voorbehandeld, dat wil zeggen dat hij al is ingevet en in principe sneller klaar voor gebruik is. Toch kun je ervoor kiezen om de pan zelf nog extra in te branden. De koekenpan is ook zeer goed buiten te gebruiken. Daarnaast kun je hem ook zó in de oven zetten. Bak bijvoorbeeld het gerecht eerst even aan, en zet het daarna in de oven. De dikke gietijzeren laag is erg handig voor het vasthouden en geleiden van warmte in de pan. Een prima keuze voor een kleiner budget!
More details +
Pluspunten:
 • De pan is zeer betaalbaar voor een gietijzeren pan
 • Mag in de oven
Minpunten:
 • De pan weegt 3,7 kilo, wat vrij zwaar is
Het voordeel van deze gietijzeren pan van het merk Ronneby Bruk is met name dat hij lichter is dan andere gietijzeren pannen. Dat maakt hem gemakkelijk om op te tillen, en om de pan om te schudden of af te wassen. Daarbij komt ook het handvat goed van pas: deze wordt tijdens het koken niet heet door het siliconen omhulsel. De pan is te gebruiken op meerdere kookbronnen, waaronder de oven en inductie. Een perfecte gietijzeren koekenpan voor wie geen zware pannen wilt gebruiken.
More details +
Pluspunten:
 • Dan pan is van gietijzer en toch lichtgewicht, dus gemakkelijk te hanteren
 • Het handvat blijft koud tijdens het koken
Een pan zoals geen anderen! Of eigenlijk zijn het meerdere pannen in één. Deze "combo cooker" is zowel te gebruiken als koekenpan, als braadpan, om in te frituren etc. De ene pan kan als een deksel op de andere pan gelegd worden. Extra handig om bijvoorbeeld stoofpotten te maken of brood. Ook kun je ervoor kiezen of je bijvoorbeeld de lage of de hoge koekenpan wilt gebruiken. De lage komt beter van pas bij pannenkoeken, en de hoge kun je als braadpan of wokpan gebruiken, omdat het gemakkelijker is om hem goed te vullen en om er groenten in om te scheppen. Erg handige set als je een koekenpan zoekt waarmee je méér kan dan alleen bakken.
More details +
Pluspunten:
 • Veelzijdige pannen combi set, meerdere functies mogelijk
Minpunten:
 • Zwaar
Deze skillet ofwel gietijzeren koekenpan is een erg robuuste van het merk The Windmill Cast Iron. De pan is o.a. te gebruiken op  inductie. Op de onderkant van de pan staat een windmolen afgebeeld. De pan is ruim 3 kilo dus vrij zwaar. Dit heeft uiteraard voor- en nadelen. Een skillet is stevig, ook buiten of op de barbecue te gebruiken, en schuift niet snel van je fornuis af. Daarnaast zorgen de dikke gietijzeren wanden ervoor dat de warmte in de pan goed geleid wordt en goed bewaard blijft.
More details +
Pluspunten:
 • Stevige kwaliteit
 • De pan is niet duur
Minpunten:
 • Vrij zwaar

De beste gietijzeren koekenpan kopen: waarop letten?

 • Wil je een skillet of een gewone gietijzeren koekenpan?
  Er zijn verschillende gietijzeren koekenpannen. Zo heb je de wat lichtere koekenpan met een steel van hout of siliconen, maar ook zogenaamde “skillets”.¬† Deze zijn meestal wat zwaarder, en in zijn geheel van gietijzer, waardoor je de pannen gemakkelijk in de oven kunt doen of buiten op de barbecue of op open vuur zou kunnen gebruiken. Ook kunnen skillets nog beter warmte vasthouden, omdat de wanden van de pannen doorgaans dikker zijn. Een afweging hierbij is dan ook: wil je de pan graag binnen of buiten gebruiken, en in hoeverre maak je gerechten die langere tijd verhit moeten worden? En vind je het prettig om een zware pan te hebben, of heb je liever een lichtere koekenpan die door het gewicht gemakkelijker te hanteren is?
 • Voor hoeveel personen kook je?
  Dat bepaalt namelijk de grootte van de pan die je het beste kunt kopen. Gemiddeld zijn de afmetingen voor gietijzeren pannen ongeveer 22 tot 28 cm. Wil je een kleinere of een grotere pan, dan kun je bij de webshop een pan met andere afmetingen uitzoeken. Gelukkig worden ze in verschillende vormen en maten verkocht!
 • Mogen de handvatten heet worden?
  Het voordeel van puur gietijzeren handvatten is dat de pan bijvoorbeeld veel gemakkelijker in de oven kan. Je braadt dan je eten even aan op het fornuis en stopt het daarna met pan en al in de oven. Anderzijds kan het frustrerend zijn dat de handvatten gemakkelijker heet kunnen worden. Dan kun je namelijk sneller je handen verbranden. In dat geval kun je kiezen voor een koekenpan met een steel van hout of siliconen.
 • Met of zonder deksel?
  Een aantal gietijzeren pannen worden inclusief deksel verkocht. Mocht je graag een deksel erbij willen hebben, let hier dan op bij je aankoop.  Daarnaast heb je ook zogenaamde combo cookers (zoals die van Lodge in onze lijst hierboven). Je hebt dan in principe twee pannen die je op elkaar kan zetten, waarbij één van de pannen als deksel fungeert.

Als je de keuze voor een goede gietijzeren koekenpan hebt gemaakt, is het natuurlijk belangrijk dat je de pan goed onderhoud. Dat wil zeggen dat je de pan van tevoren inbrand en bij elk gebruik rekening houdt met een aantal punten. Dat leggen we je hieronder graag uit.

Koekenpannen van gietijzer onderhouden

 • Laat de pan niet te snel afkoelen als je erin gebakken hebt. Als je de koekenpan namelijk meteen onder de kraan met koud water houd, dan kan de pan gaan kromtrekken. Ook kan een ge√ęmailleerde laag hierdoor aangetast worden. Als je de pan meteen na gebruik wilt kunnen afwassen, gebruik dan warm water.
 • Gebruik geen zeep, afwasmiddel, schuursponsjes en staalwol. Een gietijzeren pan heeft namelijk een natuurlijke antiaanbaklaag. Deze kun je per ongeluk verwijderen door het gebruik van afwasmiddelen. Ook het gebruik van schuursponsjes of staalwol kan deze laag aantasten. Liever niet gebruiken dus! Een afwasborstel of een nog zachter materiaal is wel prima.
 • Droog de pan meteen af na het afwassen. Laat je de pan met het water erin staan, dan kan deze namelijk gaan roesten.
 • Vet de pan telkens opnieuw even in. Nadat je de pan hebt schoongemaakt en afgedroogd, is het belangrijk om de binnenkant van de pan in te smeren met een beetje olie. Dit kun je bijvoorbeeld gemakkelijk doen met behulp van wat keukenpapier. Als je het √©cht goed wilt doen, zet je vervolgens de ingevette pan nog even op de kookbron, zodat de olie in de pan trekt. Dit kun je op laag vuur doen, gedurende een aantal minuten.

We hopen dat we je hebben kunnen helpen bij het kiezen van de juiste koekenpan van gietijzer! Heb je nog vragen, opmerkingen, of andere dingen die je graag kwijt wilt? Dan kun je die via ons reactieformulier hieronder achterlaten.

Bij het kiezen van de beste gietijzeren koekenpan kun je letten op de grootte van de pan, de handgreep, het gewicht van de pan en de aanwezigheid van een eventuele deksel. Ook is het aan te raden om te kiezen voor een kwalitatief merk. 

Gebruik géén producten die de natuurlijke anti-aanbaklaag kunnen aantasten. Dit zijn bepaalde schoonmaakmiddelen of scherpere sponsjes. Spoel de pan nooit af met koud water als deze nog warm is, droog de gietijzeren koekenpan gelijk af, en vet de pan regelmatig in. 

We kijken uit naar je idee√ęn

Laat een reactie achter

Koekenpannetje.nl
Logo