Omdat we zelf enorm fan zijn van gietijzeren pannen, geven we je in dit artikel antwoord op de vraag: Wat is de beste gietijzeren koekenpan?
Gietijzeren pannen zijn super stevig en kunnen daardoor een leven lang mee gaan. Het is dan natuurlijk belangrijk om een goede keuze te maken als je er eentje koopt. Om te weten waarop je moet letten bij het kopen van de beste gietijzeren koekenpan, zetten we dit graag voor je op een rijtje. Ook herinneren we je graag aan de voordelen van gietijzeren pannen, zodat je hopelijk net zo enthousiast word als wij! 🙂
De voordelen van een gietijzeren koekenpan
- Als je de pan goed behandelt en inbrandt (lees daarover meer aan het einde van dit artikel), ontstaat er een natuurlijke antiaanbaklaag. Zo weet je zeker dat er geen chemische resten in je eten terecht komen.
- Gietijzeren pannen gaan super lang mee. Het is een dik en stevig materiaal, dat niet snel breekt. Ook zit er geen kunstmatige coating over de pan heen, waardoor je geen last van een afbladderende antiaanbaklaag.
- Het gietijzeren materiaal kan goed warmte vasthouden en geleiden. Dat zorgt ervoor dat gietijzeren koekenpannen erg geschikt zijn voor langdurig bakken en braden. Daarnaast kan gietijzer goed tegen hoge verhitting, waardoor je op hoge temperaturen kan bakken zonder dat de pan of anti-aanbaklaag hier kapot van gaat.
- Gietijzeren pannen zijn zwaar, waardoor de pan niet snel van een fornuis af schuift. Toegegeven, het is niet altijd gemakkelijk om een zware koekenpan op te tillen, af te wassen enzovoorts, dus mocht je last hebben van fysieke klachten dan kan dit minder handig zijn. Maar mocht je het gewicht geen probleem vinden, dan is dus het een voordeel dat de pan hierdoor dus goed blijft staan.
Hieronder dan onze Top 5 selectie van de beste koekenpannen van gietijzer. Hoe we deze selectie gemaakt hebben? Ten eerste gebruiken we onze kennis als het gaat om materialen, merken en prijs/kwaliteitsverhouding. Daarnaast vinden we het erg belangrijk om te kijken naar klantervaringen. We verdiepen ons dan ook met zorg in recensies en reviews. De pannen met de beste prijzen en ervaringen komen logischerwijs hoger uit in de lijst. We hopen dat het gaat lukken om een goede gietijzeren koekenpan uit te kiezen. In dat geval: heel veel bakplezier!
Gietijzeren koekenpan: de Top 5
- Goede, stevige kwaliteit
- Houten steel, waardoor de pan gemakkelijk te verplaatsen is
- Mooi uiterlijk, verschillende kleuren mogelijk
- De pan is zeer betaalbaar voor een gietijzeren pan
- Mag in de oven
- De pan weegt 3,7 kilo, wat vrij zwaar is
- Dan pan is van gietijzer en toch lichtgewicht, dus gemakkelijk te hanteren
- Het handvat blijft koud tijdens het koken
- Veelzijdige pannen combi set, meerdere functies mogelijk
- Zwaar
- Stevige kwaliteit
- De pan is niet duur
- Vrij zwaar
De beste gietijzeren koekenpan kopen: waarop letten?
- Wil je een skillet of een gewone gietijzeren koekenpan?
Er zijn verschillende gietijzeren koekenpannen. Zo heb je de wat lichtere koekenpan met een steel van hout of siliconen, maar ook zogenaamde “skillets”. Deze zijn meestal wat zwaarder, en in zijn geheel van gietijzer, waardoor je de pannen gemakkelijk in de oven kunt doen of buiten op de barbecue of op open vuur zou kunnen gebruiken. Ook kunnen skillets nog beter warmte vasthouden, omdat de wanden van de pannen doorgaans dikker zijn. Een afweging hierbij is dan ook: wil je de pan graag binnen of buiten gebruiken, en in hoeverre maak je gerechten die langere tijd verhit moeten worden? En vind je het prettig om een zware pan te hebben, of heb je liever een lichtere koekenpan die door het gewicht gemakkelijker te hanteren is?
- Voor hoeveel personen kook je?
Dat bepaalt namelijk de grootte van de pan die je het beste kunt kopen. Gemiddeld zijn de afmetingen voor gietijzeren pannen ongeveer 22 tot 28 cm. Wil je een kleinere of een grotere pan, dan kun je bij de webshop een pan met andere afmetingen uitzoeken. Gelukkig worden ze in verschillende vormen en maten verkocht!
- Mogen de handvatten heet worden?
Het voordeel van puur gietijzeren handvatten is dat de pan bijvoorbeeld veel gemakkelijker in de oven kan. Je braadt dan je eten even aan op het fornuis en stopt het daarna met pan en al in de oven. Anderzijds kan het frustrerend zijn dat de handvatten gemakkelijker heet kunnen worden. Dan kun je namelijk sneller je handen verbranden. In dat geval kun je kiezen voor een koekenpan met een steel van hout of siliconen.
- Met of zonder deksel?
Een aantal gietijzeren pannen worden inclusief deksel verkocht. Mocht je graag een deksel erbij willen hebben, let hier dan op bij je aankoop. Daarnaast heb je ook zogenaamde combo cookers (zoals die van Lodge in onze lijst hierboven). Je hebt dan in principe twee pannen die je op elkaar kan zetten, waarbij één van de pannen als deksel fungeert.
Als je de keuze voor een goede gietijzeren koekenpan hebt gemaakt, is het natuurlijk belangrijk dat je de pan goed onderhoud. Dat wil zeggen dat je de pan van tevoren inbrand en bij elk gebruik rekening houdt met een aantal punten. Dat leggen we je hieronder graag uit.
Koekenpannen van gietijzer onderhouden
- Laat de pan niet te snel afkoelen als je erin gebakken hebt. Als je de koekenpan namelijk meteen onder de kraan met koud water houd, dan kan de pan gaan kromtrekken. Ook kan een geëmailleerde laag hierdoor aangetast worden. Als je de pan meteen na gebruik wilt kunnen afwassen, gebruik dan warm water.
- Gebruik geen zeep, afwasmiddel, schuursponsjes en staalwol. Een gietijzeren pan heeft namelijk een natuurlijke antiaanbaklaag. Deze kun je per ongeluk verwijderen door het gebruik van afwasmiddelen. Ook het gebruik van schuursponsjes of staalwol kan deze laag aantasten. Liever niet gebruiken dus! Een afwasborstel of een nog zachter materiaal is wel prima.
- Droog de pan meteen af na het afwassen. Laat je de pan met het water erin staan, dan kan deze namelijk gaan roesten.
- Vet de pan telkens opnieuw even in. Nadat je de pan hebt schoongemaakt en afgedroogd, is het belangrijk om de binnenkant van de pan in te smeren met een beetje olie. Dit kun je bijvoorbeeld gemakkelijk doen met behulp van wat keukenpapier. Als je het écht goed wilt doen, zet je vervolgens de ingevette pan nog even op de kookbron, zodat de olie in de pan trekt. Dit kun je op laag vuur doen, gedurende een aantal minuten.
We hopen dat we je hebben kunnen helpen bij het kiezen van de juiste koekenpan van gietijzer! Heb je nog vragen, opmerkingen, of andere dingen die je graag kwijt wilt? Dan kun je die via ons reactieformulier hieronder achterlaten.
Bij het kiezen van de beste gietijzeren koekenpan kun je letten op de grootte van de pan, de handgreep, het gewicht van de pan en de aanwezigheid van een eventuele deksel. Ook is het aan te raden om te kiezen voor een kwalitatief merk.
Gebruik géén producten die de natuurlijke anti-aanbaklaag kunnen aantasten. Dit zijn bepaalde schoonmaakmiddelen of scherpere sponsjes. Spoel de pan nooit af met koud water als deze nog warm is, droog de gietijzeren koekenpan gelijk af, en vet de pan regelmatig in.