Beste keramische koekenpan

Beste keramische koekenpan

Ben je op zoek naar de beste keramische koekenpan? Dat is een hele goeie zet. Steeds meer mensen kopen keramische pannen tegenwoordig. Keramische koekenpannen hebben namelijk een hoop voordelen in vergelijking tot de gewone koekenpannen met óf zonder anti aanbaklaag.
In dit artikel helpen we je graag bij het vinden van de beste keramische koekenpan, door je wat uitleg te geven over de eigenschappen, waar je op moet letten en vooral door onze Top 5 selectie van de beste keramische koekenpannen.

Waarom een keramische koekenpan kopen?

 • Je hebt geen kunstmatige anti-aanbaklaag meer nodig.
  Een keramische anti aanbaklaag is namelijk gemaakt van puur natuurlijke materialen, waaronder steen en titanium/metaal.
  Dan weet je in ieder geval zeker dat er geen chemische resten in je eten terecht komen. In principe zijn alle (Teflon en andere) antiaanbaklagen momenteel veilig en goedgekeurd. Maar je weet natuurlijk nooit wat er uit onderzoek zal komen over bijvoorbeeld 10 jaar! Voor hetzelfde geld zitten er toch nog ongezonde stoffen in. Als je hierbij het zekere voor het onzekere wilt nemen, dan is het slim om te kiezen voor een keramische koekenpan.
 • Keramische koekenpannen kunnen heel goed tegen hitte.
  En dit tot wel 400 á 450 graden. Gewone pannen met een anti-aanbaklaag kunnen minder goed tegen hoge hitte. Daardoor slijten ze sneller. Een keramische coating zorgt er dus voor dat je pan niet snel verbrand door hoge verhitting, en dus langer mee kan gaan.
 • Veel keramische pannen zijn te gebruiken op alle kookbronnen.
  En daaronder valt dus ook inductie. Dat is natuurlijk erg handig, aangezien steeds meer mensen op inductie koken.
 • Je hebt minder of zelfs géén olie of boter nodig tijdens het bakken.
  Dat komt doordat een keramische anti aanbak laag erg glad is en het eten er niet snel aan vastplakt. Natuurlijk moet de pan goed verhitten voordat je het eten erin doet, en soms is het bij eiwitrijke ingrediënten nodig om er een klein beetje olie bij te doen. Maar over het algemeen is een keramisch anti aanbaklaag vergelijkbaar met de kunstmatige anti aanbak laag, zoals de Teflon.
 • Keramische pannen zijn beter voor het milieu.
  Dat komt doordat er enkel natuurlijke materialen worden gebruikt in de samenstelling van een koekenpan. Daarnaast zijn ze ook nog eens beter voor het milieu als je een goede keramische koekenpan in je bezit hebt. Dan is de warmtegeleiding namelijk heel goed, en heb je dus minder energie nodig om de pan te verhitten. En de warmte blijft goed bewaard tijdens het kookproces.
 • De beste keramische koekenpannen kosten weinig onderhoud.
  Je hoeft ze niet in te branden zoals stalen koekenpannen bijvoorbeeld. Daarnaast hoef je ze niet constant in te vetten, zoals bij gietijzeren koekenpannen.
 • Keramische pannen zijn wat zwaarder.
  En dan bedoelen we zwaarder dan gewone pannen met een gewone anti aanbaklaag. Dit kan natuurlijk als een nadeel opgevat worden, omdat het niet altijd prettig is om een zware pan te moeten hanteren in de keuken. Daarentegen kan een zware koekenpan wel handig zijn op gladde kookplaten, zoals elektrische kookplaten of inductie kookplaten. Lichte pannen kunnen namelijk nogal snel wegschuiven als de plaat glad is. Een zwaardere pan blijft beter staan.
 • Keramische koekenpannen trekken minder snel krom.
  Dat komt doordat ze vaak uit meerdere lagen zijn opgebouwd. Ze kunnen dan beter tegen verhitting. Ook is de bodem vaak erg sterk. Daardoor kunnen ze dus ook weer langer mee gaan.

Voor meer informatie over waar je op moet letten bij het kopen van een goede keramische koekenpan, kun je verder lezen in dit artikel (onderin). Eerst zullen we de beste keramische koekenpannen bespreken:

Onze keuze

Hieronder dan de selectie van de beste keramische koekenpannen die online te koop zijn. We hebben deze Top 5 gekozen aan de hand van een aantal eisen die we stellen aan de koekenpannen. Zo moet de prijs en de kwaliteit in goede verhouding zijn, zodat je niet heel veel geld betaalt voor een slechte pan. Hoe goedkoper hoe beter, maar ook moet de kwaliteit om over naar huis te schrijven zijn!
Daarnaast houden we rekening met de online klant ervaringen per pan. Mensen die zelf de keramische pannen hebben geprobeerd, weten natuurlijk als geen ander wat wel en niet werkt. Hier doen we dan ook nauwkeurig onderzoek naar, voordat we een koekenpan in de top 5 lijst zetten.
We hopen dat je aan de hand van onze informatie een keuze kunt maken en de beste keramische koekenpan kopen zal. In dat geval: heel veel plezier ermee!

De beste keramische koekenpan: onze Top 5

Deze koekenpannenset bestaat uit 3 pannen. Zo kun je voor elk gerecht dat je kookt kiezen welke maat pan je nodig hebt. Of natuurlijk meerdere pannen tegelijkertijd gebruiken. Het is een keramische koekenpannenset. Dat wil in dit geval zeggen dat de pannen gemaakt zijn van aluminium met een keramische antiaanbaklaag. Deze is nog eens extra versterkt met diamanten, wat de koekenpannen super stevig maakt. Je kunt er zelfs met metalen kookgerei in roeren, dit maakt de coating niet kapot. De pannen zijn 20, 24 en 28 cm. Keramische pannen zijn erg prettig wanneer je natuurlijk, zonder kunstmatige coatings, wilt kunnen koken. Je weet dan zeker dat er niks giftigs in je eten terecht komt. Ook het milieu heeft er baat bij. Dus wat ons betreft maak je een hele goede keuze als je deze koekenpannenset wilt kopen!
More details +
Pluspunten:
 • Puur natuur koken en toch genieten van een goede anti aanbaklaag
 • Deze set bevat 3 pannen, zodat je telkens een geschikte maat kan uitkiezen
Deze pannenset bestaat uit twee koekenpannen van 20 en 28 cm. De pannen zijn keramisch en hebben een Thermolon antiaanbaklaag. Dit zorgt ervoor dat de hitte goed wordt verdeeld over de pan, en dat je eten niet snel aanbakt. Daarbij is de keramische antiaanbaklaag van natuurlijk materiaal en daardoor veilig in gebruik, zonder giftige stoffen. De pannen zijn geschikt voor meerdere warmtebronnen, waaronder inductie en de oven tot 220 graden. Ook mogen ze in de vaatwasser en zijn ze gemakkelijk schoon te maken. As je liever één koekenpan koopt, dan is dit trouwens ook mogelijk - de pannen worden ook los verkocht. "Dagelijkse kost" is een populair Belgisch kookprogramma - zij weten uiteraard wat goede pannen zijn. Dat blijkt ook maar weer als je naar de goede online recensies kijkt. Een prima keuze dus!
More details +
Pluspunten:
 • Geschikt voor inductie en voor de oven (tot 220 graden)
 • De pannen mogen in de vaatwasser
 • Gezonde keramische antiaanbaklaag
Weer een zeer kwalitatieve en zeer betaalbare optie. Deze GreenPan keramische koekenpan is, anders dan veel andere koekenpannen, brons van kleur. De Thermolon keramische anti aanbaklaag is extra versterkt met diamant (ook een natuurlijk materiaal). Hierdoor kan de anti aanbaklaag extra veel aan, en is hij bijvoorbeeld krasbestendig. Daarnaast plakt eten uiteraard niet snel aan de pan en is hij gemakkelijk schoon te maken. Greenpan is ook een van de beste merken als het gaat om keramische koekenpannen. Een aanrader dus!
More details +
Pluspunten:
 • De pan is heel betaalbaar
 • Te gebruiken op inductiekookplaten
Deze koekenpan van BK is van aluminium, met een keramische (dus natuurlijke) anti aanbaklaag. De pan kan gebruikt worden op verschillende kookbronnen zoals gas, keramisch, halogeen, en elektrisch - helaas niet op inductie. De pan kan tegen hoge hitte en mag in de oven tot 160 graden. BK is een bekend merk en maakt zodanig zeer kwalitatieve pannen. Deze koekenpan wordt trouwens lekker snel warm en je eten is ook lekker snel klaar, zonder dat je veel vetstoffen hoeft te gebruiken tijdens het bakken. Een zeer betaalbare keramische koekenpan, met prima recensies.
More details +
Pluspunten:
 • Goedkope keramische pan
 • Goede kwaliteit
Minpunten:
 • Deze koekenpan kan helaas niet op inductie kookplaten gebruikt worden
 • Mag niet in de vaatwasser
Deze keramische set van twee koekenpannen is wederom eentje van goede kwaliteit. De koekenpannen zijn goed te gebruiken op o.a. inductie en zeer geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een gezondere antiaanbak coating. De keramische antiaanbaklaag is namelijk gemaakt van natuurlijke materialen, zodat je zeker weet dat er geen giftige stoffen in je eten komen tijdens het koken. Dit maakt de pannen trouwens ook beter voor het milieu dan pannen met een kunstmatige antiaanbaklaag. Ook is deze laag erg stevig: zelfs metalen of scherpe spatels zijn geen probleem voor deze coating. De reviews zijn erg positief: de pannen kunnen bijvoorbeeld goed eten dichtschroeien (iets wat vaak minder goed lukt met een gewone coating), slijt niet snel en is gemakkelijk af te wassen.
More details +
Pluspunten:
 • Gezondere en stevige keramische antiaanbaklaag
 • Een set van twee pannen, om voor elk gerecht de juiste maat pan te kunnen gebruiken
Minpunten:
 • Pas wel op met afwassen: niet met koud water of in de vaatwasser, want dat kan de antiaanbak coating wel laten slijten

Waar moet je op letten bij het kopen van een goede keramische koekenpan?

 • Natuurlijk is het belangrijk om altijd te letten op de maat van de pan – ofwel de diameter. Dat is afhankelijk van de hoeveelheid voedsel die je normaal gesproken in de pan klaarmaakt. En dat hangt vaak af van de grootte van je huishouden.
 • Daarnaast moet je opletten of de pan geschikt is voor de warmtebron die je gebruikt. Dus voor gas, elektrisch, inductie, halogeen, keramisch, enzovoorts.
 • De bodem van de pan moet dik genoeg zijn. Daardoor wordt de warmte beter verdeeld over pannen. Vaak is dit bij keramische koekenpannen een Thermolon laag. Deze moet dus van goede, dikke kwaliteit zijn. Pannen trekken ook minder snel krom als de bodem dik genoeg is. Dus let hierop bij je aankoop.
 • De handgrepen moeten koud blijven tijdens het bakken en stevig bevestigd zijn. Sommige pannen krijgen hete handgrepen en dit kan erg vervelend zijn in verband met kans op brandwonden. En natuurlijk gewoon omdat het meer gedoe geeft om telkens pannenlappen te gebruiken als je de pan wilt verschuiven of vasthouden. Handgrepen van de wat goedkopere koekenpannen laten vaak ook eerder los. Dat is irritant, want de pan kan misschien van hele goede kwaliteit zijn. Maar als de handvatten loslaten heb je er nog steeds niet zoveel aan. We hebben er in ieder geval voor gezorgd dat bovenstaande lijst met de beste keramische koekenpannen, van goede kwaliteit is. Bij deze pannen is de kans dus klein dat het handvat niet naar wens fungeert.
 • Het merk en de lengte van de garantieperiode. Als een merk van kwaliteit is, dan staan ze hierom bekend. Vaak zie je dan ook, dat de garantie veel langer is. Dit kan zelfs tot 30 jaar zijn! Ze weten dan gewoon waar ze het over hebben, én ze weten dat hun pannen super lang gebruikt kunnen worden. We hebben gezorgd dat we in onze selectie de goede merken hebben meegenomen, zodat je kan kiezen voor de beste balans tussen kwaliteit en prijs.

Zo, je bent er doorheen! Het hele artikel is gelezen. Uiteraard hopen we dat je na het lezen van dit artikel een goede keuze hebt kunnen maken. Mocht je toch nog vragen of opmerkingen hebben, dan kun je die natuurlijk bij ons kwijt. Dit kan eventueel andere consumenten nog helpen bij hun aankoop. Mocht het gelukt zijn om de beste keramische koekenpan (voor jou dan, want dit is deels persoonlijk) te kopen, gefeliciteerd! We wensen je in dat geval heel veel plezier in de keuken toe.

Je kunt het beste kiezen voor keramische koekenpannen van de merken BK of GreenPan. De pannen van deze merken komen het beste uit de test als het gaat om populariteit en klantbeoordelingen. 

Jazeker, het hele idee van keramische koekenpannen is dat er géén extra kunstmatige anti-aanbaklaag op zit. Er is een natuurlijke keramische laag in de pan verwerkt. Hierdoor heb je ook nog eens minder olie of boter nodig, wat de keramische koekenpan een erg gezonde keuze maakt. 

1 Reactie
 1. Antwoord
  Milydia Van Den Bosch mei 8, 2021 op 4:25 pm

  Helemaal ideaal zijn keramische koekenpannen waar je de steel in 1 beweging van af kan klikken zodat ziezo van het vuur je oven in kunnen

Laat een reactie achter

Koekenpannetje.nl
Logo