Beste koekenpan inductie

Beste koekenpan inductie

Ben je op zoek naar de beste koekenpan inductie? Dan helpen we je hier graag verder! Als je kookt op inductie, dan is het uiteraard belangrijk dat alle pannen die je in huis hebt, geschikt zijn voor inductie. We leggen je in dit artikel graag uit waar je op moet letten bij het kopen van de beste inductie koekenpan. Daarnaast hebben we een selectie gemaakt van de beste inductie koekenpannen die momenteel te koop zijn. 
Zo hopen we dat je de beste keuze kunt maken, en lekker lang met je inductie koekenpan kunt doen!

Waar moet de beste koekenpan voor inductie aan voldoen?

Inductie koekenpannen hebben nét iets andere eigenschappen dan de gewone koekenpannen die we kennen van het koken op gas. Omdat er bij inductiekoken sprake is van magnetiseren in plaats van open vuur, heeft een goede inductie koekenpan logischerwijs andere eigenschappen dan een gewone koekenpan. 
Maar waar moet je dan op letten? Dat leggen we je graag uit:

 • De bodem van de inductie koekenpan moet kwalitatief zijn.
  Hier wordt namelijk de warmte opgewekt waar je mee kan koken. De bodem moet magnetiseerbaar zijn en warmte goed kunnen geleiden. Daarnaast is het belangrijk dat de bodem van de inductie koekenpan vlak genoeg is.
  Er moet eigenlijk over het gehele onderste vlak van de pan contact zijn met de inductiekookplaat. Dan werkt de pan het beste.

  Inductie koekenpan

  Daarnaast is een dikke bodem beter, omdat de onderkant van de pan dan minder snel krom trekt.

  Veel inductie koekenpannen hebben tegenwoordig een zogenaamde “sandwichbodem”, ook wel een Tri-Ply bodem genoemd. Hierbij is de bodem van de pan uit meerdere lagen opgebouwd. Bijvoorbeeld twee lagen rvs en een tussenlaag (vaak van aluminium) die super goed warmte kan geleiden. Deze bodems hebben bij ons vaak de voorkeur, omdat ze stevig zijn en het eten snel en gelijkmatig verhitten.

  EXTRA TIP: Er zijn tegenwoordig beschermende anti-slip matjes te koop, die ervoor zorgen dat je inductie plaat niet beschadigd raakt door de pannen. Ook schuiven je pannen minder waardoor je de pan niet telkens goed hoeft vast te houden. Super handig dus. Bekijk de inductie kookplaat beschermers hier. 

 • De pan heeft een goede anti-aanbaklaag.
  De keuze voor een antiaanbaklaag is deels een persoonlijke keuze. Het kan zijn dat je voorkeur hebt voor een normale kunstmatige anti aanbaklaag, of voor een keramische coating. Daarnaast kun je ook een natuurlijke anti aanbak coating creëren bij een stalen koekenpan voor inductie. Als je het liefst zo natuurlijk mogelijk kookt, dan is de keuze voor een keramische pan of voor een plaatstalen pan voor de hand liggend.

  Anderzijds zijn de kunstmatige antiaanbak lagen van tegenwoordig veel betrouwbaarder dan vóór 2015. Sindsdien wordt de giftige stof PFOA namelijk niet meer verwerkt in pannen. De keuze voor welke koekenpan je hierbij kiest, laten we dan ook aan jou. We zorgen in ieder geval dat er voor ieder wat wilt in onze Top 5 selectie staat!

  inductie kookplaat koekenpan

 • De koekenpan inductie is groot of klein genoeg.
  En dat is natuurlijk ook wel geheel afhankelijk van jouw huishouden. Kook je vaak voor meerdere personen, dan is het handig om een gemiddelde of een grote koekenpan te kiezen, bijvoorbeeld eentje tussen de 28 cm en 32 cm.

  Als je alleen woont of kleinere porties bakt in de koekenpan (bijvoorbeeld een eitje), dan is een kleinere koekenpan tussen de 20 en 28 cm een betere optie. Wil je voor alle verschillende situaties een koekenpan kopen, dan kun je kiezen voor een pan met een middelmaat, zo ongeveer 24 tot 28 cm.
 • De koekenpan voor inductie is niet te zwaar en niet te licht.
  Dat klinkt heel moeilijk om in te schatten, maar daar hebben we bij onze Top 5 selectie rekening mee gehouden! De pannen die daartussen staan voldoen dus aan deze eis. Als de pan te zwaar is, dan kun je hem niet gemakkelijk omschudden, optillen, afwassen enzovoorts.

  Als de pan daarentegen te licht is, dan schuift hij gemakkelijk over de kookplaat, waardoor hij niet goed op de inductie plaat of cirkel blijft staan. Een inductie kookplaat is namelijk heel glad. Dat heeft voordelen, als het bijvoorbeeld gaat om het schoonmaken van de plaat. Maar zorg in ieder geval dat de koekenpan niet te licht is. 
Beste keuze
Demeyere Alu Pro koekenpan 28 cm
Deze pan komt als beste uit de test bij ons, maar ook bij bijvoorbeeld de consumentenbond. De koekenpan is erg geschikt voor inductie koken door de zogenaamde sandwichbodem. Deze bodem blijft goed vlak op de inductiekookplaat staan, en trekt niet snel krom. Daarnaast zorgen de materialen van de pan voor een zeer goede warmtegeleiding. Stevige kwaliteit dus, deze pan van Demeyere. Eentje die lang mee kan gaan!
 • Kan de pan ook in de oven?
  Hoewel je de koekenpan inductie over het algemeen op de inductie kookplaat zal gebruiken, zijn er situaties waarin je toch graag de pan in de oven wil zetten. Misschien maak je een lekker ovengerecht, zoals een pan pizza, of wil je juist je gerecht warm houden voor wanneer je gasten er zijn.

  Een goede koekenpan kan in principe ook in de oven, maar houd er dan wel rekening mee dat het handvat erg heet wordt. Heeft de pan een kunststof handvat? Dan kan deze alleen op hele lage temperaturen in de oven, anders smelt het handvat.

  Demeyere pan onderkant

 • Let erop dat de handgreep van de pan koel blijft tijdens het koken. Erg vervelend als je handen verbranden als je net lekker staat te koken! Handgrepen die koel blijven, zijn meestal gemaakt van een ander materiaal dan de pan zelf. Bijvoorbeeld zoals bij de beste inductie koekenpannen van Demeyere (zie afbeelding). De warmte wordt daardoor niet van de pan doorgegeven naar de hendel. Wel zo veilig!
 • Daarnaast kun je kiezen voor een inductie koekenpan met deksel. Dat is met name handig als je eten wilt kunnen stoven, of warm houden. We kunnen aanraden om hierbij te kiezen voor een glazen deksel, omdat je dan beter het kookproces in de gaten kunt houden. Glazen deksels zijn trouwens ook los verkrijgbaar
 • Ook is het erg handig als de koekenpan in de vaatwasser kan, of in ieder geval gemakkelijk schoon te maken is. Het is natuurlijk vervelend als je flink moet gaan schrobben na elke kookbeurt. Meestal zijn koekenpannen met een goede anti aanbaklaag, of keramische koekenpannen heel gemakkelijk schoon te maken. 
 • Daarnaast is het prettig als de koekenpan niet te veel onderhoud vergt of te snel beschadigt. Goedkope en oude antiaanbaklagen beschadigen namelijk wat sneller, en dat is niet handig voor de kwaliteit van je voedsel. En daarnaast moet je de pan dan sneller vervangen. Wat je ook vaak ziet bij de goedkopere pannen is dat de hendel van de pan los gaat zitten.

  Bk koekenpan inductie in vaatwasser

 • Inductie koekenpannen met goede recensies zijn over het algemeen betrouwbaarder, aangezien veel andere klanten er al goede ervaringen mee hebben gehad. De pannen die we in onze selectie hieronder hebben meegenomen, worden allemaal zeer goed beoordeeld – daarmee maak je dus bijna altijd een veilige keuze.
 • Een goede prijs-kwaliteit verhouding.
  Het is natuurlijk erg aantrekkelijk om een goedkope pan in huis te halen, maar het risico daarvan is dat je mogelijk een pan in huis haalt die niet zo lang meegaat. Een goede koekenpan kan jaren meegaan (met de juiste verzorging) en zal daarom vaak wat meer kosten.

  Let daarom goed op de verhouding van prijs en kwaliteit. Een pan met een goedkope uitstraling, maar een hoog prijskaartje is het vaak ook niet waard. Pas wanneer je het idee hebt een stevige en betrouwbare pan in handen te hebben, is het het waard om er wat meer aan uit te geven.

 • Kies dus voor een kwalitatieve koekenpan voor inductie, want die gaan veel langer mee, hebben doorgaans een betere en gezondere antiaanbaklaag en vergroten echt je kookplezier!

In onderstaande selectie presenteren we je graag onze Top 7 beste inductie koekenpannen. We hebben geprobeerd om voor ieder wat wils te selecteren. Mocht je een bepaalde pan in een andere maat willen hebben, dan kun je natuurlijk altijd checken of de pan bij de webshop te koop is in verschillende afmetingen. Meestal is dit namelijk wel het geval. Ook is het soms mogelijk om een koekenpannenset voor inductie aan te schaffen in plaats van een enkele koekenpan.

De beste koekenpan inductie: Top 7

Deze koekenpan behoort tot de prijswinnende serie van Demeyere, de Alu Pro pannenserie. Volgens de consumentenbond is dit de beste koekenpan. En daarnaast is deze koekenpan erg geschikt voor inductie koken. De bodem van de pan bestaat namelijk uit meerdere lagen (de zogenaamde "sandwichbodem") waardoor de pan niet snel krom trekt en vlak op de kookplaat blijft staan. De veilige antiaanbaklaag is van titanium, wat het erg sterk maakt. Daarnaast maakt dat de pan gemakkelijk om af te wassen. De materialen, waaronder aluminium, maken de warmtegeleidende eigenschappen van deze pan erg goed. Niet voor niks dus, dat deze pan bij ons op nummer 1 staat als het gaat om de beste koekenpannen voor inductie!
More details +
Pluspunten:
 • Stevige en dikke bodem, met een goede warmtegeleiding
 • Zeer geschikt voor inductie
 • Goede antiaanbaklaag
 • Mag in de oven
Minpunten:
 • Mag niet in de vaatwasser
Deze mooie, glanzende koekenpan van BK heeft een prachtige keramische laag aan de binnenkant wat functioneert als een veilige antiaanbaklaag. De pan heeft daarbij ook een goede, dikke bodem wat ervoor zorgt dat je maaltijd snel en gelijkmatig verhit wordt. Dit gebeurt ook mede dankzij de aluminium bodem, wat een perfecte metaalsoort is om goed warmte te geleiden. De keramische koekenpan heeft een diameter van 28 cm en het is ideaal voor 3 tot 4 personen.
Mensen die al pannen van het merk Le Creuset hebben, weten dat dit merk ontzettend kwalitatieve pannen op de markt brengt. En zo ook deze koekenpan van Le Creuset. De pan is van aluminium met een veilige en goede anti aanbaklaag. Het aluminium is vrij dik, maar de pan is niet te zwaar om te hanteren. Daarnaast heeft de koekenpan een zeer goede warmteverdeling. Het eten dat je erin bakt, zoals vlees, vis of eieren, bakt niet aan. Daarnaast blijft de steel koud, zodat je de pan gemakkelijk kan omschudden. De online recensies liegen er niet om: heel veel mensen hebben al baat bij deze koekenpan. Dat zorgt ervoor dat de pan bij verschillende webshops bijna 5 van de 5 sterren scoort! Een hele goede keuze dus, voor een pan die lang mee kan gaan.
More details +
Pluspunten:
 • Geschikt voor o.a. inductie
 • Zeer goede warmteverdeling en anti aanbaklaag
 • Mag in de vaatwasser
Minpunten:
 • De pan kan niet in de oven
Deze koekenpannenset van Maison & Kitchen is perfect voor wanneer je net begint met inductie koken. Je krijgt namelijk 3 keramische pannen die goed in elkaar passen. Elke pan heeft een eigen maat (een diameter van 20, 24 en 28 cm) waardoor je altijd wel een passende pan voor je maaltijd kan vinden. De pannen zijn gemaakt van keramiek en ze hebben een prachtige marmercoating wat tegelijkertijd functioneert als een natuurlijke antiaanbaklaag. Het handvat is daarbij gemaakt van kunststof, waardoor deze niet heet wordt tijdens het bakken.
Deze aluminium koekenpan van BK is speciaal ontwikkeld voor het koken op inductie. Daarnaast is hij op alle warmtebronnen te gebruiken, waaronder ook de oven (tot 160 graden). De pan heeft een veilige Teflon Platinum Plus antiaanbaklaag. Daardoor bakt bijvoorbeeld vlees niet snel aan. Ook maakt het de pan gemakkelijk om af te wassen, waardoor deze soms niet eens in de vaatwasser hoeft (dit kan wel). Door de vele goede reviews is deze koekenpan echt een goede pan van BK. En dus eentje die in onze Top 5 hoort 🙂
More details +
Pluspunten:
 • Geschikt voor alle warmtebronnen, waaronder inductie en de oven
 • Goede, veilige antiaanbaklaag
 • Relatief goedkoop
 • Mag in de vaatwasser
Minpunten:
 • Kan in de oven, maar niet warmer dan 160 graden
 • Scherpe voorwerpen (zoals een schuursponsje), te hoge temperaturen en afwasmiddelen kunnen de antiaanbaklaag wel aantasten
 • Het kan zijn dat de steel niet heel vast zit aan de pan - dit kun je echter zelf oplossen door het aan te draaien met een schroevendraaier
Deze keramische set van twee koekenpannen is wederom eentje van goede kwaliteit. De koekenpannen zijn goed te gebruiken op o.a. inductie en zeer geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een gezondere antiaanbak coating. De keramische antiaanbaklaag is namelijk gemaakt van natuurlijke materialen, zodat je zeker weet dat er geen giftige stoffen in je eten komen tijdens het koken. Dit maakt de pannen trouwens ook beter voor het milieu dan pannen met een kunstmatige antiaanbaklaag. Ook is deze laag erg stevig: zelfs metalen of scherpe spatels zijn geen probleem voor deze coating. De reviews zijn erg positief: de pannen kunnen bijvoorbeeld goed eten dichtschroeien (iets wat vaak minder goed lukt met een gewone coating), slijt niet snel en is gemakkelijk af te wassen.
More details +
Pluspunten:
 • Gezondere en stevige keramische antiaanbaklaag
 • Een set van twee pannen, om voor elk gerecht de juiste maat pan te kunnen gebruiken
Minpunten:
 • Pas wel op met afwassen: niet met koud water of in de vaatwasser, want dat kan de antiaanbak coating wel laten slijten
Deze diepe koekenpan van Tefal is niet alleen geschikt voor het bakken van vlees of pannenkoeken, maar je kan er ook gemakkelijk sauzen in klaarmaken dankzij de hoge opstaande randen. De pan heeft een diameter van 28 centimeter, wat voldoende is om een gezin van 4 mensen te voeden. De bodem is van zeer sterk roestvrijstaal en de pan heeft een 100% veilige antiaanbaklaag die lekker lang meegaat. Daarnaast is de pan niet alleen geschikt voor inductie, maar ook voor allerlei andere warmtebronnen, inclusief de oven.

We hopen dat we je met bovenstaande selectie hebben kunnen helpen bij het kiezen van de beste inductie koekenpan. Om je nog iets meer informatie te geven over het gebruiken van een koekenpan op een inductiekookplaat, leggen we je graag uit waar je op moet letten bij het bakken op inductie.

Bakken met een koekenpan op inductie: waar moet ik op letten?

Laten we eerst even beginnen met een uitleg over hoe inductie koken nu precies werkt. Een inductiekookplaat zendt vanuit de onderkant magnetische straling uit naar het oppervlak van de kookplaat. 

Wanneer dit oppervlak in aanraking komt met een pan die geschikt is voor inductie, namelijk als de pan magnetiseerbaar is, dan geeft dit een reactie. Er wordt dan namelijk als reactie hitte opgewekt in de bodem van de pan. De hitte is dan dus niet te voelen op de inductiekookplaat, maar wel in de koekenpan.

Je kunt je dus wel voorstellen dat het erg belangrijk is dat de koekenpannen die je gebruikt op een inductiekookplaat een goede bodem hebben, zodat deze warmtegeleiding zonder problemen verloopt.

Omdat het bakken op inductie anders werkt dan het gebruiken van je koekenpan op gas, moet je er rekening mee houden dat het kookproces ook ietsjes anders in zijn werk gaat. Graag geven we je tips voor het gebruiken van je koekenpan op inductie:

 • Laat de koekenpan eerst goed op temperatuur komen. Dat kun je doen door de inductiekookplaat eerst even op een wat hogere stand te zetten. Als je je voedsel in de pan doet, kun je de temperatuur vervolgens wat lager en constanter houden. Dit is natuurlijk afhankelijk wat je wilt gaan bakken. Bij het dichtschroeien van groente of vlees is het bijvoorbeeld handig als de pan goed heet is.

  Koekenpan inductie gebruiken
 • Zorg ervoor dat de onderkant van de koekenpan ongeveer even groot is als de cirkel op de inductiekookplaat. Dit wordt ook wel de “kookzone” genoemd. Als de pan bijvoorbeeld te klein is voor de kookzone, dan detecteert de kookplaat de pan niet, waardoor deze niet wordt verwarmd.
 • Heb je last van ongelijkmatige verdeling van de boter in de koekenpan? Of gaat de koekenpan trillen op het fornuis? Zorg er dan voor dat de koekenpan niet gebruikt is op een ander kookstel voordat je begon met het koken op de inductiekookplaat. Als je met een pan op gas kookt, vooral een koekenpan, dan kan deze namelijk krom gaan trekken. Terwijl de pan bij koken op inductie echt een vlakke onderkant moet hebben.

 • Mocht je nog een oude koekenpan hebben, dan kun je uiteraard testen of deze al geschikt is voor inductie zonder dat je dit wist. Dat kan namelijk, als de pan magnetiseerbaar is en een vlakke onderkant heeft (anders krijg je dus mogelijk de problemen die hierboven beschreven zijn).

  Hoe test je dit? Heel simpel: gebruik een magneet en check of deze aan de pan blijft plakken. Als de magneet aan de pan blijft plakken, dan is deze geschikt voor inductie.

  Daarnaast kun je de bodem van de pan testen door deze op de kookplaat te zetten, en te controleren of deze wiebelt. Wiebelt hij niet? Dan is de bodem waarschijnlijk vlak genoeg voor de inductie kookplaat.

 • Heb je naast je koekenpan andere pannen die niet geschikt zijn voor inductie? Dan is het mogelijk om gebruik te maken van een zogenaamde inductie adapter. Deze kun je hier kopen.

  Koekenpan op inductie fornuis tips

Hoe verzorg je een inductie koekenpan?

Om je koekenpan inductie zo lang mogelijk mee te laten gaan, is het belangrijk dat je deze goed verzorgd. Waar je hier vooral op moet letten is de manier waarop je deze afwast.

Voor de beste resultaten kan je de pan, na gebruik, het beste schoonmaken met een vochtige doek waarna je deze droog dept met een theedoek. Bij hardnekkig vuil, zoals aangebrande korstjes, kan je eventueel een beetje afwasmiddel gebruiken en een zacht sponsje of een zachte afwasborstel. Door de zachte kant te gebruiken beschadig je de binnenkant niet.

Gebruik tijdens het bakken ook alleen kunststof of houten spatels. IJzeren spatels zijn wel mooi, maar deze kunnen krassen maken aan de binnenkant van de pan waardoor de antiaanbaklaag minder goed werkt.

Nog even over onze top 5 beste inductie koekenpannen…

Bij het selecteren van deze beste koekenpannen voor op een inductiekooktplaat hebben we gelet op verschillende factoren. Natuurlijk is het belangrijk als de prijs/kwaliteitsverhouding klopt. Daarnaast letten we op de soorten materialen, hoe de bodem van de pan in elkaar steekt, en of de pan dus ook echt ideaal is voor het koken op inductie. En het belangrijkste waar we op gelet hebben is de online beoordelingen. Klantervaringen zijn natuurlijk ontzettend belangrijk, dus die nemen we ook erg serieus!
Hopelijk lukt het om een geschikte koekenpan uit te kiezen. In dat geval, veel kook – en bakplezier!

De beste inductie koekenpan heeft ten eerste een spiraalvorming inductieteken op de verpakking. Zo weet je zeker dat de pan geschikt is voor het koken op inductie. De pan moet daarbij magnetiseerbaar zijn, zodat de warmte goed geleid kan worden. Gelukkig zijn er meerdere materialen die hiervoor geschikt zijn!

De pan moet sowieso geschikt zijn voor inductie uiteraard! Daarnaast kun je letten op de grootte, het materiaal en de prijs. Voor de keuze van het materiaal kun je kijken of je vooral wilt bakken of braden, en of je wilt kiezen voor een keramische koekenpan voor inductie of eentje met een anti-aanbaklaag. 

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Koekenpannetje.nl
Logo