Ben je op zoek naar de beste koekenpan, dan kunnen we ons voorstellen dat het niet gemakkelijk is om er eentje uit te kiezen. Er zijn veel verschillende soorten koekenpannen te koop. De materialen, merken, prijsklasse, kwaliteit en afmetingen kunnen per koekenpan behoorlijk verschillen.
Daarbij zijn niet alle koekenpannen op kookbronnen zoals inductie te gebruiken.
Mocht je de beste koekenpan willen kopen, dan loont het om eerst wat research te doen, zodat je elke dag profijt kunt hebben van een goede koekenpan!
En daar helpen we je natuurlijk graag bij 🙂 Dus bij deze, ons artikel over de Top 5 beste koekenpannen, onze nummer één keuze en uitleg over alle verschillende soorten materialen.
Om mee te beginnen is het bij het kiezen van een koekenpan belangrijk om op een aantal punten te letten. Dat leggen we je hieronder graag uit.
De beste koekenpan kopen: waar op letten?
- Is de koekenpan geschikt voor de kookbron die je thuis gebruikt?
De ene persoon kookt op gas en de andere op inductie. En daarom is ook niet elke koekenpan hetzelfde. Sommige koekenpannen werken bijvoorbeeld met name goed op een gasfornuis, waarbij andere koekenpannen geschikt zijn voor een inductiekookplaat of zelfs in de oven kunnen.
- Wel of geen anti aanbaklaag?
Niemand wilt aangekoekt eten in de koekenpan natuurlijk! Helaas is dit nog steeds iets dat regelmatig voorkomt. Dit kan komen door een oude, afgebladderde (en mogelijk giftige!) anti aanbaklaag, bijvoorbeeld van Teflon. Of het materiaal van de pan is simpelweg minder geschikt voor het bakken van eiwitten, zoals eieren, vlees of vis.
Het kiezen voor een anti aanbaklaag is deels afhankelijk van wat je het meest wilt gaan bakken in de koekenpan. Ben je bijvoorbeeld van plan om er vooral veel eiwitten in te gaan bakken, dan is het verstandig om te kiezen voor een anti aanbaklaag. Tefal koekenpannen hebben doorgaans een goede anti aanbaklaag tegenwoordig, omdat deze niet meer van Teflon is gemaakt maar van bijvoorbeeld Titanium Excellence. Dit bevat niet de giftige stof PFOA, die overigens sinds 2015 niet meer verkocht mag worden.
Er zijn ook koekenpannen met een natuurlijke anti-aanbaklaag. Bijvoorbeeld keramische koekenpannen hebben de natuurlijke eigenschap om niet aan te bakken. En ook goed ingebrande plaatstalen koekenpannen of gietijzeren koekenpannen kunnen goed presteren bij het bakken van eiwitten. Het voordeel van pannen zonder chemische antiaanbaklaag is dat deze doorgaans langer mee kunnen gaan.
- Voor hoeveel personen kook je?
Bij de keuze voor een goede koekenpan moet je zeker altijd even letten op de doorsnede of diameter van de pan. Wil je graag een kleine koekenpan om vooral maaltijden te maken voor minder mensen? Of kook je doorgaans voor een heel gezin?
De meeste “normale” koekenpannen zijn zo rond de 24 á 28 cm. Dat is een prima tussenmaat. Daarnaast zijn er grote koekenpannen te koop van rond de 30 – 40 cm. Of kleine koekenpannen van tussen de 28 en 24 cm. Natuurlijk zijn er nóg kleinere of grotere opties als je dat zou willen.
Daarnaast zou je ook kunnen kiezen voor een koekenpannenset, van meestal 2 of 3 koekenpannen in verschillende maten.
- Hoeveel geld wil je uitgeven aan de koekenpan?
Bij het kiezen van de voor jou beste koekenpan is het natuurlijk logisch als je rekening houdt met je budget. Voor een klein budget kun je in principe al prima koekenpannen kopen tegenwoordig. Niet alle goedkope koekenpannen zijn daarentegen goed. De wat duurdere koekenpannen zijn vaak wel echt kwalitatiever. Dat zorgt ervoor dat je er langer mee kunt doen voordat ze vervangen moeten worden.
- Moet de koekenpan in de oven kunnen?
Ook weer een puntje om op te letten. Niet alle koekenpannen kunnen namelijk in de oven. Een plastic handgreep kan bijvoorbeeld gaan smelten in de oven. Daarnaast kan het heel handig zijn om eerst je eten aan te bakken voordat je het, in dezelfde pan, meteen in de oven doet. Dat scheelt een hoop gedoe met overgieten in overschalen, extra afwas etc.
Het is dus belangrijk om te checken of de pan die je op het oog hebt, in de oven kan, als je dit belangrijk vind. Meestal kunnen bijvoorbeeld koekenpannen van gietijzer goed tegen de oven. Meestal staat het trouwens beschreven bij de specificaties van de koekenpan (op de webshop), dus je weet meteen of een koekenpan wel of niet geschikt is.
- Moet de pan in de vaatwasser kunnen?
Ook hier zijn niet alle koekenpannen tegen bestand. En mocht je graag alles in de vaatwasmachine willen afwassen, dan is het goed om hierop te letten!
- Wil je er een deksel bij?
Soms is het erg handig om een deksel te hebben bij de koekenpan. Je kunt dan gemakkelijker eten stoven bijvoorbeeld. De koekenpan werkt dan als een soort van braadpan. Ook voor het warm houden van eten is het soms erg handig om een deksel bij je koekenpan te hebben.
- Wat voor materiaal moet de koekenpan hebben?
Omdat dit vaak een nogal technisch verhaal wordt, kunnen we ons voorstellen dat je nu nog niet weet welk materiaal een koekenpan het beste kan hebben. We hebben er uiteraard voor gezorgd dat onze Top 5 lijst hieronder in ieder geval alleen goede koekenpannen met goede materialen bevat.Wil je hier graag meer over weten, lees dan zeker even verder in dit artikel. We hebben dit namelijk uitvoerig beschreven, voor iedereen die zich graag wat verder in de stof verdiept 🙂
Hieronder kun je onze Top 5 beste koekenpannen zien. We hebben deze koekenpannen geselecteerd op een aantal kwaliteitseisen. Zo is het belangrijk dat de koekenpan een schappelijke prijs heeft, gemaakt is van goed en degelijk materiaal, en dat de pan goede online reviews heeft. Ervaringen van andere klanten zijn voor ons onmisbaar voor het plaatsen van een goede koekenpan in onze selectie. Het gaat er uiteindelijk ook om dat de pan is uitgetest uiteraard! Met deze punten hopen we dat we het gemakkelijker voor je maken om de beste koekenpan uit te kiezen. In dat geval: veel plezier met je nieuwe koekenpan, en kookze!
De beste koekenpan Top 5:
- Geschikt voor inductie en voor in de oven
- Goede warmtegeleiding door de gelaagde bodem
- Lichtgewicht dus gemakkelijk te hanteren
- Mag in de vaatwasser
- Niet goedkoop (maar gaan wel lang mee)
- Geschikt voor o.a. inductie
- Zeer goede warmteverdeling en anti aanbaklaag
- Mag in de vaatwasser
- De pan kan niet in de oven
- Geschikt voor alle warmtebronnen, waaronder inductie en de oven
- Goede, veilige antiaanbaklaag
- Relatief goedkoop
- Mag in de vaatwasser
- Kan in de oven, maar niet warmer dan 160 graden
- Scherpe voorwerpen (zoals een schuursponsje), te hoge temperaturen en afwasmiddelen kunnen de antiaanbaklaag wel aantasten
- Het kan zijn dat de steel niet heel vast zit aan de pan - dit kun je echter zelf oplossen door het aan te draaien met een schroevendraaier
- Geschikt voor alle kookbronnen waaronder inductie
- Goede warmtegeleiding en hittebestendigheid
- Prima antiaanbaklaag
- Kan in de oven, maar slechts tot 70 graden
- Goedkoop
- Stevig
- De pan kan in de oven
- Enkel op gas te gebruiken, dus niet op andere kookbronnen
- De pan mag niet in de vaatwasser
Wat is een goede koekenpan?
Wat voor de ene persoon de beste koekenpan is, is voor een ander misschien een minder geschikte pan. Wat een goede koekenpan is, verschilt dus per huishouden, je kookbron, wat je wilt koken, voor hoeveel mensen je kookt etc.
Daarnaast zijn er wel een aantal algemene eigenschappen waar een goede koekenpan aan zou moeten voldoen.
- Zo is het belangrijk dat de koekenpan een goede antiaanbaklaag heeft. Of dit nu een natuurlijk anti aanbak effect is, of een laag die is aangebracht door de fabrikant. Het is gewoon niet de bedoeling dat je eten aanbakt!
- Daarnaast moet de pan stevig genoeg zijn, inclusief de binnenkant, waardoor dit niet snel beschadigt door bijvoorbeeld stalen spatels.
- De koekenpan moet niet te zwaar zijn, zodat je er gemakkelijk mee kan schudden – en je er gemakkelijk mee uit de voeten kan in het algemeen.
- Daarnaast moet de pan wel stevig genoeg zijn om niet van het kookstel af te schuiven.
- Het handvat van de koekenpan moet niet heet worden tijdens het koken. Dan kun je de pan gewoon vastpakken zonder je hand te verbranden.
- De antiaanbaklaag slijt niet gemakkelijk. Dit hoorde je natuurlijk met name vaak over de Teflon anti aanbaklaag. Dee bladderde af bij te hoge temperaturen of door scherpe voorwerpen. Hier bleken ook nog eens giftige stoffen in te zitten – niet ideaal dus. Er zijn helaas nog steeds koekenpannen met een slechte antiaanbaklaag op de markt (geen Teflon gelukkig). Dus de anti aanbaklaag moet veilig en stevig zijn, zodat de pan lang mee kan gaan.
Moet ik kiezen voor een koekenpan zonder anti aanbaklaag?
Er zijn verschillende soorten antiaanbaklagen voor koekenpannen, dus dit kan weleens behoorlijk verwarrend zijn. En zoals hierboven beschreven, heeft de oude Teflon antiaanbaklaag niet zo’n goede naam als het gaat om gezondheid en duurzaamheid, omdat er een giftige stof in bleek te zitten (PFOA) die vrij kwam bij verhitting.
Gelukkig mag deze schadelijke Teflon antiaanbaklaag met PFOA sinds 2015 niet meer verkocht worden. Hier hoef je je dus geen zorgen over te maken, als je op zoekt bent naar de beste koekenpan met antiaanbaklaag. Als je nu een koekenpan met Teflon laag koopt, dan zal deze gewoon veilig zijn in gebruik.
Je hóeft dus niet te kiezen voor een koekenpan zonder anti aanbaklaag. Wel kan het zijn dat je het erg prettig vind als een pan een natuurlijke anti aanbaklaag heeft. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het dichtschroeien van vlees – dit lukt soms beter met een plaatstalen koekenpan.
Dus welke soorten koekenpannen zijn er nu als het gaat om anti aanbaklagen?
- De “gewone” Teflon anti aanbaklaag.
Deze laag is meestal vervaardigd uit mineralen en bevat geen giftige stoffen meer. Vaak bevatten de koekenpannen van het merk Tefal deze lagen. De anti aanbak kwaliteit is erg groot, en moeilijk te overtreffen. Daarnaast zitten er toch nog nadelen aan deze anti aanbaklaag. Het verschilt erg per pan, maar soms moet je bijvoorbeeld opletten dat de laag niet snel beschadigt. Over het algemeen hebben pannen van goede kwaliteit (zoals die in onze Top 5 hierboven) een stevige en degelijke antiaanbaklaag.
- Géén anti aanbaklaag.
Dit zijn meestal de plaatstalen koekenpannen. Met deze pannen is het bijvoorbeeld gemakkelijker om vlees dicht te schroeien. Daarnaast moet je de pan wel eerst goed inbranden voordat je hem kunt gebruiken. En vooral als je wilt dat de anti aanbaklaag goed werkt. Het vergt dus iets meer onderhoud en voorbereiding, maar plaatstalen pannen zijn volgens sommige mensen echt ideaal.
- De keramische antiaanbaklaag.
De keramische antiaanbaklaag is een zeer goed alternatief voor de gewone Teflon antiaanbaklaag. Het wordt gemaakt van natuurlijke materialen, zoals zand en steen. Dat maakt de pan zeer milieuvriendelijk in vergelijking tot Teflon pannen. Er is ook minder kans op beschadigingen of krassen in de laag, én de pannen kunnen beter tegen hoge verhitting, wat keramische pannen duurzamer maakt. Wel verschilt het per koekenpan, of de keramische antiaanbaklaag ook echt van goede kwaliteit is.
- De emaille antiaanbaklaag.
Vaak wordt deze laag aangebracht bij gietijzeren koekenpannen. Het is in principe een glaslaag die over de pan wordt aangebracht. De laag in de pan gaat daardoor minder snel krassen of roesten. Het maakt de pan vaak wel zwaarder (dat zijn gietijzeren pannen natuurlijk sowieso ook al). De emaille antiaanbaklaag is daarentegen wel erg hittebestendig.
De beste koekenpan kopen: welk materiaal?
Er zijn verschillende soorten koekenpannen van verschillende materialen verkrijgbaar. We leggen je graag uit wat de eigenschappen van deze materialen zijn. Dan kun je hopelijk gemakkelijker een keuze maken als het gaat om een goede koekenpan kopen die bij je past.
Aluminium koekenpan
Aluminium koekenpannen worden doorgaans het meest geproduceerd en verkocht, omdat het materiaal vrij goedkoop te produceren is. Dat maakt de pannen ook zeer betaalbaar. De meeste aluminium pannen hebben een extra coating ofwel een anti aanbaklaag. Deze laag bestaat meestal uit Teflon, en soms is de laag keramisch. Dat zorgt ervoor dat je eten niet snel aanbakt.
Daarnaast zorgt aluminium ervoor dat warmte goed wordt geleid en verdeeld, en dat de pan dus snel de goede temperatuur heeft bereikt.
Nadeel van aluminium pannen is dat ze kwetsbaarder zijn, door de antiaanbaklaag die ze bevatten. Zo moet je uitkijken met scherpe spatels, schoonmaakmiddelen, zure voedingsmiddelen en hoge verhitting.
Daarnaast is niet elke aluminium koekenpan te gebruiken op inductie – maar ze zijn er wel. Hier dien je dus een beetje op te letten als je een aluminium koekenpan voor inductie zoekt.
RVS koekenpan
RVS is ook een zeer veel gebruikt materiaal voor pannen. Het is tevens goedkoop, kan goed tegen verhitting en geleidt warmte op zich voldoende. RVS pannen kunnen beter tegen zure voedingswaren, en zijn over het algemeen heel duurzaam door het stevige materiaal.
Ook roestvrijstalen koekenpannen bevatten soms, maar niet altijd een extra aangebrachte antiaanbaklaag. Dit kan een Teflon laag zijn, of bijvoorbeeld keramisch. Als je gevoelig bent voor de consumptie van metalen, dien je wel op te letten dat de RVS pan een goede coating heeft, zodat deze metalen niet in je lichaam terecht komen.
Stalen koekenpan
De meest natuurlijke pan die er zo ongeveer is. Erg prettig voor mensen die 100% natuurlijke materialen willen, zonder chemische stoffen.
De pannen hebben geen aangebrachte anti aanbak coating, waardoor ze wel een kleine gebruiksaanwijzing hebben voordat je erin gaat bakken. Maar met dat klein beetje extra moeite, heb je een zeer goede koekenpan waarin het eten niet aanbrandt, omdat het een natuurlijke anti aanbaklaag heeft gekregen.
Daarnaast zijn de stalen pannen erg geschikt voor het dichtschroeien van vlees en het bakken van allerlei andere eiwitrijke producten.
Staal heeft de eigenschap om warmte goed te geleiden, waardoor de pan snel op temperatuur is. En daarnaast kan staal hoge temperaturen zeer goed verdragen. De pannen mogen echter niet in de vaatwasser.
Gietijzeren koekenpan
Gietijzer is een materiaal dat warmte erg goed vast kan houden. Daarom wordt het bijvoorbeeld vaak gebruikt bij braadpannen, omdat daarin het voedsel voor langere tijd op stabiele warmte verhit moet worden. Het duurt echter iets langer voordat gietijzer op temperatuur is, omdat het een vrij dik materiaal is. Vlees dichtschroeien gaat erg goed met gietijzer, omdat het een materiaal is dat heel heet mag worden.
Gietijzeren koekenpannen zijn trouwens extra zwaar, waardoor je ze niet gemakkelijk kunt optillen. Daar tegenover staat dat de koekenpan niet gemakkelijk gaat schuiven op het fornuis, en dus goed op z’n plek blijft staan. Het is dus ook weer een kwestie van persoonlijke voorkeuren, of je kiest voor een gietijzeren pan.
Keramische koekenpan
Keramische pannen zijn eigenlijk “gewone” pannen van bijvoorbeeld metaal of rvs, met een extra keramische laag erop aangebracht. Keramische pannen zijn dus een goed alternatief voor mensen die liever geen Teflon anti-aanbaklaag willen gebruiken. De keramische laag is namelijk een natuurlijke antiaanbaklaag.
Meestal werken keramische koekenpannen op alle warmtebronnen, waaronder ook inductie. Er bestaan trouwens ook keramiek koekenpannen, die gemaakt zijn van met name steen. Die zijn erg natuurlijk, maar minder duurzaam in het gebruik. Daarom hebben we het nu over de populaire keramische pannen – van metaal met een keramische coating dus. Qua eigenschappen lijken keramische koekenpannen daarom op de normale RVS of aluminium koekenpannen, inclusief dus een goede (en in dit geval natuurlijke) antiaanbaklaag.
Koperen koekenpan
Koperen pannen zijn niet goedkoop, maar hebben bij sommige mensen echt de voorkeur. Dat komt door de goede en snelle warmtegeleiding van koper als materiaal. Meestal is het trouwens vermengd met andere materialen, om te zorgen dat de pan nog beter zijn werk doet.
Koper is erg duurzaam, dus een koperen pan kan soms wel een leven lang mee gaan. Ze zien er trouwens ook erg mooi uit, waardoor je de pannen bijvoorbeeld aan de keukenmuur zou kunnen hangen. Dat ziet er ook nog eens extra professioneel uit 🙂
Okee, dat was een hoop info. We herhalen om het gemakkelijk voor je te maken, nog eens wat volgens ons de beste koekenpannen zijn.
Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen, tips of opmerkingen hebben over het kopen van een koekenpan, dan horen we dit natuurlijk graag! Je kunt dan een bericht achterlaten in het reactieformulier onderin deze pagina.
Goede koekenpannen Top 5
2.
3.
4.
5.
Er zijn verschillende dingen om op te letten als je de beste koekenpan wilt kopen. Bijvoorbeeld op welke kookbron je kookt, hoe groot de pan moet zijn, of je een veilige anti-aanbaklaag wilt en welk materiaal koekenpan je het liefst gebruikt.
Bij het kiezen van een veilige koekenpan dien je te letten op de anti-aanbaklaag. Uit welke stoffen bestaat deze, en zijn deze stoffen niet giftig? De stof PFOA mag gelukkig sinds 2015 niet meer verkocht worden. Je kunt ook kiezen voor een keramische koekenpan, waarbij je helemaal geen anti-aanbaklaag meer nodig hebt.