Beste pannenkoekenpan

Dat je op zoek bent naar de beste pannenkoekenpan, snappen we maar al te goed. Vooral als je graag of regelmatig pannenkoeken bakt, dan kan een goede pannenkoeken pan echt van meerwaarde zijn.
Om je te helpen bij het kiezen van de juiste pan, leggen we je in onderstaand artikel graag uit waar een goede koekenpan voor pannenkoeken aan moet voldoen en waar je op moet letten bij de aankoop.
Daarnaast hebben we een Top 5 overzicht voor je gemaakt met de beste pannenkoekenpannen (leuk woord is dat!).

Waar moet een goede pannenkoekenpan aan voldoen?

  • De vorm van de pan is aangepast op het bakken van pannenkoeken. Misschien heb je het al weleens gezien: een koekenpan die geschikt is voor pannenkoeken is iets lager aan de zijkanten dan een gewone koekenpan. De reden hiervoor is eigenlijk heel simpel: je kunt de pannenkoeken dan gemakkelijker omdraaien met een spatel. Je zit dan namelijk niet met de spatel tegen de rand aan. Dat scheelt een hoop gedoe en kapotte pannenkoeken 😉
    Zo’n lage rand is trouwens ook handig voor het bakken van de dunnere variant van pannenkoeken: crêpes. En ook bij het bakken van een omelet komt de rand goed van pas.
  • De pan moet te gebruiken zijn op jouw kookbron. Niet geheel onbelangrijk! Als je bijvoorbeeld op inductie kookt, is het goed om op te letten of de pan geschikt is voor een inductie kookplaat.
  • Het is belangrijk dat de pan niet snel aanbakt. Dat is ookal zo’n irritatiefactor: als het niet lukt om een mooie, bruine, ronde pannenkoek te maken! Sommige pannen bakken wat sneller aan dan anderen. En beslag voor pannenkoeken maakt het niet bepaald makkelijker – dat kan nogal snel gaan kleven namelijk.
    Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een antiaanbaklaag van Teflon. Daarnaast kun je ook pannenkoeken bakken met bijvoorbeeld keramische pannen of met een plaatstalen pannenkoekenpan. Daar leggen we je verder in dit artikel graag meer over uit.
  • De onderkant van de pan moet vlak zijn, zodat de pannenkoek een mooie ronde vorm krijgt tijdens het bakproces. Met een vlakke pan blijft de pannenkoek trouwens ook gemakkelijker heel. En het zorgt ervoor dat de pannenkoek overal dezelfde dikte heeft – dus niet dikker is aan de zijkanten omdat de koekenpan bol staat bijvoorbeeld.
  • De pan moet licht zijn. Als je met een zware pan pannenkoeken gaat bakken, dan krijg je al vrij snel last van je arm. Daarom is het handig als de pan gemakkelijk op te tillen is, waardoor je er zelfs voor kan kiezen om de pannenkoeken in de lucht te gooien om ze om te draaien!
  • De pannenkoekenpan moet gemakkelijk schoon te maken zijn. Niet per se een must voor het bakken van goede pannenkoeken, maar achteraf is het toch wel erg fijn als je niet teveel werk meer hebt aan het schoonmaken. Als je nog een kwartier staat te schrobben, dan is dat ook zonde van je tijd.
  • De pan moet betaalbaar zijn. Dat spreekt natuurlijk ook voor zich – de beste pannenkoekenpan heeft een goede prijs/kwaliteitsverhouding. Daar hebben we in onderstaande Top 5 lijst dan ook rekening mee gehouden. Gelukkig is het voor elke portemonnee haalbaar om een koekenpan voor pannenkoeken te betalen – ze hoeven niet meer zo duur te zijn tegenwoordig. Deels is het overigens wel de vraag hoe vaak je de pan gaat gebruiken. Een goedkope pannenkoekenpan met een wat brozere anti aanbaklaag zal natuurlijk sneller slijten. En bij regelmatig gebruik moet je je pan dan al vrij snel weer vervangen. De keuze voor een iets duurdere, maar meer duurzame pannenkoekenpan ligt dan wel voor de hand.
Beste keuze
Le Creuset Les Forgées pannenkoekenpan 28 cm
Voor wie op zoek is naar kwaliteit, zijn er de pannen van Le Creuset. Zo ook deze pannenkoekenpan van de bekroonde Les Forgées pannenserie. Een lichte pan met zeer kwalitatieve en veilige antiaanbaklaag. Het is geen goedkope pan, maar hij gaat lang mee en hiermee bakken is telkens weer een feestje in de keuken!

Hieronder kun je het overzicht zien van de volgens ons beste pannenkoekenpannen die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn. Om deze selectie te kunnen maken, hebben we gekeken naar verschillende factoren. Bijvoorbeeld de materialen waaruit de pannen bestaan, de veiligheid en duurzaamheid van de anti aanbaklagen, de prijs, en vooral ook de reviews van klanten die de pannen zelf gebruikt en dus getest hebben. Al die kennis en ervaringen, hebben geleid tot onderstaande selectie. Hopelijk lukt het om een geschikte koekenpan voor pannenkoeken uit te zoeken. Alvast eet smakelijk! 😉

Beste pannenkoekenpan: de Top 5

Een hele betaalbare en goede pannenkoekenpan is deze van Greenpan. De pan is gemaakt van aluminium en heeft een keramische antiaanbaklaag. Dat wil zeggen dat de coating goed is tegen het aanbakken van pannenkoeken, én dat deze antiaanbaklaag uit natuurlijk materiaal bestaat. De pan is ook geschikt voor inductiekookplaten. Het handvat van de pan blijft koel tijdens het bakken, omdat deze van kunststof is. De coating van de pan kan erg goed tegen hoge verhitting (tot 450 graden), en gaat niet bladderen bij gebruik, zoals sommige Teflon pannen kunnen doen. Al met al een goede en betaalbare keuze!
More details +
Pluspunten:
  • De pan heeft een natuurlijke, keramische antiaanbaklaag die niet loslaat bij hoge temperaturen
  • Mag in de vaatwasser
  • Geschikt voor inductie
De pannen van Le Creuset staan in het algemeen erg goed bekend. Met name de Les Forgées serie is bekroond om zijn kwaliteit. En daartoe behoort ook deze pannenkoekenpan - een pan van hoge kwaliteit dus. De pan bestaat uit gesmeed aluminium, wat de pan vrij licht om te hanteren maakt. Om vervormingen van de pan te voorkomen, zit er een metaal verwerkt in de bodem van de pan. Zo blijven je pannenkoeken mooi egaal als je ze bakt. De pan is geschikt voor inductie en mag zelfs in de oven. De antiaanbaklaag bevat geen Teflon en is veilig in gebruik. Het wordt de "Toughened nonstick coating" genoemd, en is zeer effectief. Hierdoor is de pan trouwens ook zeer gemakkelijk af te wassen.
More details +
Pluspunten:
  • Goede kwaliteit
  • Geschikt voor inductie koken en mag in de oven
  • De pan is licht
Minpunten:
  • De pan mag niet in de vaatwasser
Voor wie graag een pannenkoekenpan zonder antiaanbaklaag wilt, is deze pan van DeBuyer zeer geschikt. De pan is gemaakt van staal - daardoor kan de pan een natuurlijke antiaanbaklaag ontwikkelen. Zorg dan dat je de pan op een goede manier inbrandt en onderhoud. Voor wie echt vaak pannenkoeken wilt gaan bakken met de pan is deze dus zeer geschikt. De pan mag op alle warmtebronnen, inclusief op inductie gebruikt worden - en in de oven.
More details +
Pluspunten:
  • Geschikt voor o.a. inductie en de oven
  • Bij goed gebruik ontwikkelt de pan een natuurlijke antiaanbaklaag
Minpunten:
  • Mag niet in de vaatwasser
  • Vergt wat meer werk, moet van tevoren ingebrand worden
Deze zeer betaalbare pan is er een van de Tefal Luminens serie. Een prima pannenkoekenpan met een veilige antiaanbaklaag (Power Glide). De bodem is stevig zodat deze niet snel krom trekt, waardoor je mooie egale pannenkoeken kan blijven bakken. Helaas is de pan niet geschikt voor inductie, maar je kunt hem wel gebruiken in de oven tot 175 graden. Al met al is deze pan een goede keuze voor als je af en toe pannenkoeken bakt of omeletten bakt, of wilt proberen of het iets voor je is.
More details +
Pluspunten:
  • Goedkoop
  • Handige Thermo Spot die je vertelt wanneer de pan op de juiste temperatuur is
Minpunten:
  • Niet geschikt voor inductie
  • De steel kan soms wat losser gaan zitten
Deze Tefal is ook erg geschikt als koekenpan om pannenkoeken mee te bakken. De pan is van RVS met een Titanium antiaanbaklaag - dat is een nieuw en veilig alternatief voor de Teflon antiaanbaklaag. Dat is handig, want je pannenkoek brandt dan niet zo gauw aan! De pan mag gebruikt worden op inductie, maar kan niet in de vaatwasser. De kunststof handgreep blijft trouwens ook goed koud tijdens het bakken. Het is een lichte pan, die niet zwaar in de hand ligt. Dat is erg prettig als je de pan wilt kunnen opschudden, oppakken etc.
More details +
Pluspunten:
  • De pan is geschikt voor inductie
  • Veilige titanium antiaanbaklaag
  • De pan is licht van gewicht
Minpunten:
  • Mag niet in de vaatwasser, maar is wel gemakkelijk af te wassen door de Titanium coating

We hopen dat bovenstaande selectie het gemakkelijker voor je maakt om een keuze te maken voor de beste pannenkoeken pan. We kunnen ons ook voorstellen dat je misschien iets meer wilt weten over alle verschillende pannenkoekenpannen en hun materialen, voordat je tot een aankoop overgaat. Graag leggen we je daarom hieronder wat meer uit over de verschillende soorten antiaanbaklagen en de verschillende soorten materialen waaruit een pannenkoekenpan kan bestaan.

Heeft de beste pannenkoekenpan een antiaanbaklaag?

Laten we meteen met de deur in huis vallen: de keuze voor een antiaanbaklaag is erg persoonlijk. Er zijn verschillende afwegingen om rekening mee te houden.
Over het algemeen kun je wel stellen dat het bij het bakken van pannenkoeken érg prettig is als de pannenkoeken niet aanbakken!
In principe zou je bij het kopen van een koekenpan voor pannenkoeken kunnen kiezen tussen onderstaande opties:

  • Een “gewone” antiaanbaklaag.

    Dat kan een coating zijn van Teflon, PowerGlide, Titanium, etc.  Tegenwoordig bevatten deze antiaanbaklagen gelukkig geen giftige stoffen meer. Voorheen bleek dat de stof PFOA, die in Teflon coatings verwerkt was, giftig was en in je eten kon komen bij verhitting. Sinds 2015 mag deze giftige stof gelukkig niet meer verwerkt worden in pannen. Er zijn genoeg gezondere alternatieven vandaag, waardoor je met een geruster hart je pannenkoekenpan verhit. Zolang je voorzichtig omgaat met de antiaanbaklaag waardoor deze niet beschadigt, is het zeer handig in gebruik. Let er wel op dat je een kwalitatieve pan koopt, want niet elke antiaanbaklaag is hetzelfde. Een goedkopere coating zou eerder kunnen gaan loslaten. Daar hebben we in bovenstaande Top 5 lijst wel rekening mee gehouden: de pannen die daarin staan, hebben allemaal een kwalitatieve en veilige coating.

  • Een pannenkoekenpan met keramische coating.
    De keramische antiaanbaklaag is vervaardigd van steen en daarom een puur natuurlijke coating. Veel mensen vinden dat een toch wat prettiger idee dan een wat meer “chemische” antiaanbaklaag. Een keramische anti aanbaklaag is daarnaast ook krasbestendiger en vaak duurzamer dan een normale antiaanbaklaag van bijvoorbeeld Teflon. Niet elke keramische pannenkoekenpan is van dezelfde kwaliteit, maar als je een kwalitatieve pannenkoekenpan koopt dan kun je bijna zeker zijn dat keramische coating ook van goede kwaliteit is.
  • Een pannenkoekenpan zonder antiaanbaklaag.
    Dit zijn met name de stalen koekenpannen voor pannenkoeken. Je brandt ze eerst in, en gebruikt ze op de juiste manier, waardoor ze een natuurlijke antiaanbaklaag ontwikkelen. Het vergt iets meer onderhoud, maar kan zeer effectief zijn. Er zijn mensen die echt niets anders meer willen dan een stalen pannenkoekenpan. Wij denken echter, dat als je gewoon af en toe pannenkoeken wilt bakken, een stalen pannenkoekenpan iets teveel onderhoudt vergt. En je daarom beter kunt kiezen voor een pannenkoekenpan met keramische of gewone anti aanbak coating.

Pannenkoeken bakken: 14 tips

Stel je hebt een super mooie nieuwe koekenpan voor pannenkoeken gekocht. Dan is het eigenlijk ook wel handig om wat tips te krijgen hoe je nu echt lekkere pannenkoeken bakt! Zo zorg je dat je perfect samenwerkt met de pannenkoekenpan, en snel en handig een hele stapel heerlijke pannenkoeken tevoorschijn kan toveren.

Even beginnen bij het begin. Het maken van het beslag. Pannenkoekenbeslag maak je door het mixen van melk, eieren, meel en een beetje zout. En natuurlijk heb je goede boter nodig voor het bakken.

Tip 1: Mix niet meteen alle ingrediënten door elkaar. Het beste kun je eerst het meel en het zout in een kom doen. Maak er een kuiltje in en breek de eieren in het kuiltje. Dan doe je er wat melk bij en klopt met een garde het geheel, om het te mixen. Giet tijdens het kloppen de rest van de melk er langzaam bij. Zo voorkom je klonten in het pannenkoekenbeslag.

Tip 2: Als je houdt van pannenkoeken die wat luchtiger zijn, doe er dan een ei extra bij.

Tip 3: Als je van zoete pannenkoeken houdt, is een beetje vanillesuiker door het beslag erg lekker.

Tip 4: Natuurlijk gaan we er vanuit dat je met bovenstaande lijst met goede pannenkoekenpannen geen last hebt van pannenkoeken die aan de pan plakken. Maar mocht je dit voor de zekerheid toch willen voorkomen, dan kun je een extra scheutje olie of wat extra boter aan het beslag toevoegen.

Tip 5: Het beslag moet niet te lang door elkaar geklopt worden. Dat gaat ten koste van de smaak van de pannenkoeken. Ze worden dan taaier namelijk. Dat wil je niet!

Tip 6: Laat het beslag even staan nadat je het gemixt hebt. Het vocht in het pannenkoekenbeslag zal dan beter in het meel getrokken zijn, waardoor de pannenkoeken steviger worden. Daardoor vallen ze minder snel uit elkaar tijdens het bakken. Het beste kun je de pannenkoeken 10 á 20 minuten laten rusten.

Tip 7: Combineer olie en boter om in te bakken. Boter kan bij hoge verhitting gaan verbranden, maar een combinatie met olie zorgt ervoor dat de pan glad genoeg blijft en je eten niet gaat plakken. Het gebruik van enkel olie is daarnaast onhandig omdat olie kan gaan spetteren. Een combinatie zorgt er dus voor dat de vettige laag onder de pannenkoek goed blijft waardoor je pannenkoek gemakkelijk uit de pan kan glijden en omgedraaid kan worden.

Tip 8: Warm de pan goed op voordat je het beslag erin doet. Er moet sprake zijn van een middelmatige, gelijkmatige temperatuur. Dus zorg ervoor dat de pan niet nog moet opwarmen als je het beslag erin doet. Ook een te hete pan zorgt voor het snel aanbranden van de pannenkoek. Zo’n 3 minuten de pannenkoekenpan opwarmen dus, voordat je de pannenkoeken gaat bakken.

Tip 9: Bij het mixen is het handig als je een grote garde gebruikt. Dan klop je namelijk een luchtiger beslag.

Tip 10: Als je toch nog last hebt van klontjes in het pannenkoekenbeslag, dan kun je het beslag door een zeef heen gieten. De klontjes blijven dan achter in de zeef.

Tip 11: Gebruik een soeplepel om het beslag in de pan te gieten.

Tip 12: De pannenkoeken die je gebakken hebt, kun je het beste op een bord met een deksel erop leggen. De pannenkoeken blijven dan beter warm. Nog beter is het, als je het bord op een pan met heet (bijna kokend) water zet.

Tip 13: Je kunt verschillende dingen op je pannenkoek doen om hem nog lekkerder te maken en om wat afwisseling te hebben. Wat dacht je van kaas, spek, geitenkaas, honing, shoarma, zalm, brie, gehakt met Mexicaanse kruiden, groenten, champignons, ragout, banaan, ananas of appel? Wij krijgen alvast honger!

Tip 14: Geniet van de pannenkoeken! Je kunt ze nog een paar dagen bewaren in de koelkast, en heel gemakkelijk weer gebruiken voor nieuwe gerechten. Dat kunnen hartige gerechten zijn, maar je kunt de pannenkoeken bijvoorbeeld ook gebruiken voor het maken van een pannenkoekentaart.

We hopen dat we je hebben kunnen inspireren voor het bakken van heerlijke pannenkoeken. We weten als geen ander dat het bakken in een goede pannenkoekenpan hierbij van onmiskenbare waarde is. Dus met deze tips, en de goede koekenpannen voor pannenkoeken hopen we dat je deze heerlijke Hollandse lekkernij vaak zal maken!
Om het gemakkelijk voor je te maken, zie je hieronder nog eens onze selectie van beste pannenkoeken pannen.

De beste koekenpan voor pannenkoeken Top 5:

  1.  

2.

3.

4.

5.

Hoe kies ik een goede pannenkoekenpan?

De beste pannenkoekenpannen hebben een lage rand, zodat je de pannenkoeken of crêpes beter kunt omdraaien. Let daarnaast op of de pan op jouw kookbron kan, en dat de pan beschikt over een kwalitatieve anti-aanbaklaag. Ook kun je het beste kiezen voor een pan die licht van gewicht is. 

Uit welk materiaal bestaat de beste pannenkoekenpan?

Dat hangt af van je eigen voorkeuren. Stalen en keramische  koekenpannen zijn erg populair. Maar je kunt ook kiezen voor een aluminium pan met een goede anti-aanbaklaag, zoals bijvoorbeeld een pannenkoekenpan van Tefal. 

2 Opmerkingen
  1. Ik verhit de olie, ongeveer 2 eetlepels.
    Roer de verhitte olie door het beslag.
    En gebruik verder geen olie of boter.
    Dus zeker geen vette pannenkoeken

Laat een reactie achter

Koekenpannetje.nl
Logo