Beste stalen koekenpan

Beste stalen koekenpan

Ben je op zoek naar de beste stalen koekenpan? In dit artikel helpen we je graag bij het maken van je keuze. Een koekenpan van plaatstaal is een veel gebruikte pan in professionele keukens. En dat is niet voor niets.

De voordelen van plaatstalen koekenpannen

 • Er zit geen kunstmatige antiaanbaklaag op een stalen koekenpan. Dat maakt de pan gezonder én beter voor het milieu. Het kost misschien even wat meer moeite om je te verdiepen in het onderhoud en inbranden van de stalen koekenpan. Maar als je dit eenmaal onder de knie hebt, heb je een hele natuurlijke, gezonde pan!

 • Het dichtschroeien van vlees gaat gemakkelijker. Dit is iets wat bij Teflon antiaanbaklagen vaak iets lastiger gaat. Bij stalen koekenpannen zonder coating is dit echter geen probleem.

 • Je kan er jarenlang mee vooruit. Bij goed gebruik kan een stalen koekenpan tot wel een leven lang meegaan. Je hebt bijvoorbeeld geen last van afbladderende antiaanbaklagen, waardoor je de pan moet vervangen. Een plaatstalen koekenpan wordt soms met de jaren zelfs beter. Het kan er dan echt voor zorgen dat je eten er lekkerder door smaakt. Daarnaast is ijzer natuurlijk super sterk, waardoor de koekenpan niet eens aangetast wordt door scherpere voorwerpen, zoals vorken of schuursponsjes. Handig!

 • Staal is een goede warmtegeleider. Dat zorgt ervoor dat de pan snel opwarmt, en dat de warmte goed wordt verdeeld over de gehele pan.

 • Een koekenpan van staal kan goed tegen hoge temperaturen. Hierdoor is het gemakkelijk om flink te bakken met de pan. Zonder dat je bang hoeft te zijn dat de antiaanbaklaag loslaat, bijvoorbeeld. Voor het dichtschroeien van vlees of groente is het trouwens ook voordelig als dit op hoge temperatuur kan. Zo blijven er meer vitamines bewaard in je eten, wat het natuurlijk gezonder maakt!

Een stalen koekenpan kopen: waar let je op?

Er zijn een aantal punten om rekening mee te houden, als je graag de beste stalen koekenpan wilt kopen. Niet elke pan, elke keuken en elke persoon is hetzelfde. Daarom verschilt het erg per persoon welke plaatstalen koekenpan het beste voor je is.

 • Hoe groot moet de pan zijn?
  Dit hangt af van de hoeveelheid personen waar je meestal voor kookt. Voor een groot gezin is een grote koekenpan uiteraard handiger. Kook je soms een enkel eitje in de pan, dan is een kleine koekenpan voldoende. De pannen die we verwerkt hebben in onderstaande lijst, zijn meestal verkrijgbaar in verschillende maten. Dit kun je bij de betreffende webshop controleren, zodat je de voor jou beste afmetingen uitkiest.
 • Welke warmtebron gebruik je?
  Misschien kook je op gas, op inductie of halogeen. Met name bij inductie kookplaten is het natuurlijk belangrijk om te checken of de stalen pan geschikt is voor je kookplaat. Je kunt dit zelf testen met een magneetje, maar ook bij de webshop staat beschreven of je de pan op inductie kunt gebruiken.
 • Hoe duur mag de pan zijn? Er zijn rvs koekenpannen in verschillende prijsklassen te koop. De duurdere pannen zijn bijvoorbeeld van een beter merk, waardoor het materiaal van hogere kwaliteit is. Ook zijn de koekenpannen dan soms opgebouwd uit verschillende lagen, om zo de warmtegeleiding nog beter te maken. Er zijn echter ook prima goedkope stalen koekenpannen op de markt. De pannen die we in onze selectie hebben meegenomen, zijn allemaal in principe zeer goed en bruikbaar.
De beste keuze

In onderstaande selectie hebben we de beste plaatstalen koekenpannen opgenomen. We selecteerden deze pannen aan de hand van verschillende eisen. De prijs/kwaliteitsverhouding moet ten eerste kloppen. Daarnaast is het belangrijk dat de recensies in orde zijn – ervaringen van consumenten zijn wat dat betreft een van de belangrijkste graadmeters. Het materiaal moet kwalitatief zijn, stevig, dik genoeg en duurzaam zodat je lang met de koekenpan kan doen. Hopelijk lukt het om een goede, passende pan uit te kiezen. In dat geval: veel kookplezier!

Beste stalen koekenpan: onze selectie

Voor wie graag een pannenkoekenpan zonder antiaanbaklaag wilt, is deze pan van DeBuyer zeer geschikt. De pan is gemaakt van staal - daardoor kan de pan een natuurlijke antiaanbaklaag ontwikkelen. Zorg dan dat je de pan op een goede manier inbrandt en onderhoud. Voor wie echt vaak pannenkoeken wilt gaan bakken met de pan is deze dus zeer geschikt. De pan mag op alle warmtebronnen, inclusief op inductie gebruikt worden - en in de oven.
More details +
Pluspunten:
 • Geschikt voor o.a. inductie en de oven
 • Bij goed gebruik ontwikkelt de pan een natuurlijke antiaanbaklaag
Minpunten:
 • Mag niet in de vaatwasser
 • Vergt wat meer werk, moet van tevoren ingebrand worden
Deze stalen koekenpan van DeBuyer wordt veel verkocht en is van degelijke, stevige kwaliteit. De pan bestaat voor bijna honderd procent uit ijzer - dat maakt de pan puur natuur. Het materiaal van de pan zorgt ervoor dat je op hoge temperaturen kan bakken, en dat de warmte goed verspreid wordt over de pan. De pan heeft een doorsnede van 28 cm, maar is ook verkrijgbaar in andere afmetingen. Neem wat moeite om de pan in te branden en te onderhouden, en je hebt een zeer betaalbare, stevige koekenpan met natuurlijke antiaanbaklaag!
More details +
Pluspunten:
 • Goedkoop
 • Stevig
 • De pan kan in de oven
Minpunten:
 • Enkel op gas te gebruiken, dus niet op andere kookbronnen
 • De pan mag niet in de vaatwasser
Deze stalen koekenpan van DeBuyer is van zeer robuuste kwaliteit. Staal is een stevig materiaal en kan daardoor zeer goed tegen hoge temperaturen. Daarbij is deze pan door zijn bodem extra geschikt om in te grillen. De pan krijgt na verloop van tijd een natuurlijke antiaanbaklaag. Deze koekenpan heeft dus geen kunstmatige anti aanbak coating, waardoor je er op een zeer natuurlijke manier mee kan bakken! Zorg dat je de pan goed inbrandt voor gebruik en je hebt er jarenlang plezier van.
More details +
Pluspunten:
 • Zeer geschikt om in te grillen
Minpunten:
 • Mag niet in de vaatwasser

We hopen dat we je hebben kunnen helpen bij het kiezen van de beste stalen koekenpan. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, laat deze dan via het reactieformulier hieronder achter. Ook kun je ons een persoonlijk bericht sturen via ons contactformulier.

Mocht je na het lezen van dit artikel nog niet helemaal zeker zijn van welk materiaal koekenpan je graag zou willen, lees dan zeker ook onze andere artikelen. We selecteerden bijvoorbeeld de beste pannenkoekenpannen, gewone koekenpannen, rvs koekenpannen en keramische koekenpannen. Onze Top 5 lijsten kun je vinden via het hoofdmenu. We wensen je alvast heel veel plezier met je stalen koekenpan, of wat voor koekenpan dan ook! 🙂

Bedenk hoe groot de stalen koekenpan moet zijn en op welke kookbron je deze wilt gaan gebruiken. Ook is het goed om een kwalitatief merk te kiezen (zoals DeBuyer of Demeyere) en al dan niet te kiezen voor een cooltouch handgreep. 

Tegenwoordig zijn de meeste nieuwe stalen koekenpannen geschikt voor inductie kookplaten. Let wel op als je de pan wilt gaan kopen: de verpakking of productbeschrijving moet beschikken over een inductie kenmerk. Je kunt dit ook zelf testen met een magneetje. 

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Koekenpannetje.nl
Logo