Koekenpan met deksel

Koekenpan met deksel

De koekenpan met deksel is van oudsher al een zeer populaire pan. Zeker met de verbeteringen van de afgelopen jaren mag een dergelijke pan eigenlijk niet meer in je keuken ontbreken. Het doel van deze tekst is dan ook om uit te zoeken waar je bij de aankoop van een koekenpan met deksel rekening moet houden. Vervolgens sluiten we de tekst af met een top 5 van beste koekenpannen van dit moment. Zo heb je alle informatie in huis om een juiste keuze te maken.

Waarom kiezen voor een koekenpan met deksel?

De koekenpan is van zichzelf al een van de meest gebruikte pannen die er zijn. De koekenpan is namelijk handig om een groot aantal verschillende gerechten te bereiden. Dit varieert van iets simpels als een eitje tot aan de meer complexe vormen van voedsel zoals vlees, groenten en vis.

Een koekenpan met deksel biedt in al deze situaties wat je nodig hebt. Het zorgt ervoor dat je aan de hand van bijvoorbeeld olie of boter een bepaalde hoeveelheid voedsel gaar krijgt. Het is dan klaar om op te eten. Hierbij is het niet alleen belangrijk dat het niet aanbrandt, maar ook dat je het bijvoorbeeld niet te kort of te lang door bakt. De optimale koekenpan met deksel maakt het bakken je zo makkelijk mogelijk. En bovendien leidt het tot de beste resultaten.

Wat zijn de voordelen van koken met een deksel?

Om wat meer gedetailleerd te achterhalen waarom kiezen voor een koekenpan met een deksel zo’n goede keuze is, kijken we bij deze even naar de specifieke voordelen van koken met een deksel. Zo krijg je namelijk een duidelijk inzicht in de toegevoegde waarde van een dergelijke koekenpan. Er bestaat dan geen twijfel meer dat je er goed aan doet een kwalitatief hoogstaande koekenpan met deksel aan te schaffen. De volgende voordelen zijn hierbij van toepassing:

 • Tijdbesparend: Het meest voor de hand liggende voordeel van koken met een deksel is dat het tijdbesparend is. Dit heeft alles te maken met het feit dat warmte beter in de pan blijft. Doordat je er namelijk een deksel op plaatst, gaat er niet onnodig warmte verloren. Zodoende is datgene wat je aan het bakken bent een stuk sneller gaar. Zeker bij voedsel dat wat langer moet bakken dan gemiddeld, kan de tijdsbesparing dan zeer significant zijn. Zo hoef je al met al wat minder lang in de keuken te staan.

 • Energiebesparend: Daarnaast hoeft je fornuis een stuk minder hard te werken om het voedsel in de koekenpan met deksel gaar te krijgen. Dit stelt je dus weer in staat om wat energie te besparen. Zelfs als je een paar minuten minder hoeft te bakken, gaat het al om een relevant verschil. Dit heeft dan weer te maken met het feit dat je deze energiebesparing bijna iedere dag opnieuw gaat hebben. Deze kleine beetjes tellen na een maand of een jaar aardig op.

 • Schoner koken: Tot slot is er nog een derde praktische kant aan koken met een deksel. Dit gaat er namelijk voor zorgen dat er minder spatten uit de pan vliegen. Normaal gesproken komen deze dan op je kookplaat terecht. Na het koken moet je dan ook nog eens aan de slag om de keuken weer schoon te krijgen. In het ergste geval belanden deze spatten zelfs op je kleding. Koken met een deksel voorkomt dit alles. De deksel vangt alle spatten namelijk voor je op.

Wat voor soort koekenpannen met deksel zijn er?

Dat een pan met deksel veel te bieden heeft, is dus wel duidelijk. In eigenlijk iedere keuken is het van toegevoegde waarde. Een volgende stap is dan om te bepalen voor welke soort koekenpan je wilt gaan. Het is namelijk niet zo dat er maar één standaardexemplaar is. Sterker nog, tegenwoordig zijn er een aantal varianten. Laten we ze even doornemen om een duidelijk beeld van de verschillende opties te schetsen:

 • Glazen deksel: Een van de opties wanneer je een koekenpan met deksel overweegt, is de koekenpan met glazen deksel. Logischerwijs kun je dan door deze deksel heen kijken. Dit komt goed van pas wanneer je het gehele kookproces graag goed in de gaten houdt. Je hoeft dan niet iedere keer de deksel eraf te tillen om te kijken wat er gebeurt.

 • Halfhoge koekenpan met deksel: Dan heb je als tweede optie de mogelijkheid om voor de halfhoge koekenpan met deksel te kiezen. De halfhoge koekenpan met deksel heeft een hogere rand dan de gemiddelde pan. Dit helpt daarmee gelijk al met het binnenhouden van spatten. Ook kun je hier vaak wat meer in kwijt. 
 • Koekenpan met deksel inductie: Heb je een inductiekookplaat? Dan is het zaak om voor een koekenpan met deksel te kiezen die hiervoor geschikt is. In veel gevallen zul je zien dat dit ook het geval is. Desalniettemin is het wel fijn om dit zeker te weten.

 • Tefal koekenpan met deksel: Wanneer we het over de koekenpan hebben, dan mag het merk Tefal natuurlijk niet ontbreken. In veel opzichten is dit merk een van de meest betrouwbare merken die er zijn. Ze combineren teflon en aluminium om een topkwaliteit koekenpan met antiaanbaklaag te produceren. Dus ook met deksel.

 • Gietijzeren koekenpan met deksel: De gietijzeren koekenpan met deksel is een type pan op zich. Zeker met deksel blijven deze bijvoorbeeld lang op temperatuur, zijn ze oersterk en gaan ze vaak een leven lang mee. Allemaal waardevolle eigenschappen waar de gemiddelde kookliefhebber naar op zoek is.

Waar kun je op letten bij aankoop koekenpan met deksel?

Ben je dus van plan om een koekenpan met deksel aan te schaffen? Bijvoorbeeld de halfhoge koekenpan met deksel? Of een andere variant? Dan is het zaak om met een aantal punten rekening te houden. Ze gaan je namelijk helpen om een zo goed mogelijk keuze te maken. Let onder andere bijvoorbeeld op:

 • Bobbeltjes binnenkant deksel: Gelijkmatig verdeelde bobbeltjes aan de binnenkant van de deksel zijn een pluspunt. Deze zorgen er namelijk voor dat de stoom binnenin de pan wordt omgezet in druppels. Zo blijft de vochtbalans van datgene dat je probeert te bakken goed.

 • Type materiaal: Let daarnaast dus op het materiaal. Zo kun je kiezen voor een deksel van glas, een koekenpan die geschikt is voor een inductieplaat en een gietijzeren koekenpan met deksel. Allemaal hebben ze hun eigen sterke en minder sterke punten. Waar ben je nu echt naar op zoek?

 • Merk: Het merk koekenpan speelt een grote rol. Hoe bekender en betrouwbaarder het merk is, hoe hoger de kwaliteit van de koekenpan met deksel zelf over het algemeen ook is. Tefal is zo’n voorbeeld van een betrouwbaar merk. Probeer hier altijd op te letten.

 • Grootte: Een koekenpan met deksel bestaat in verschillende groottes. Let erop dat deze groot genoeg is voor jouw behoeften. Bestaat je gezin bijvoorbeeld uit 4 of meer mensen? Dan wil je niet een te kleine pan aanschaffen. Hou de afmetingen in de gaten bij het doen van een aankoop.

 • Schoonmaakopties: Tot slot kan zeker niet iedere koekenpan met deksel in de vaatwasser. Vaatwasserbestendigheid is daarom een puntje van aandacht. Tenzij je het natuurlijk niet erg vindt om de pan altijd met de hand af te wassen.

Dit is onze top 5 beste koekenpannen met deksel

Nu je alles te weten bent gekomen over koekenpannen met deksel, is het tijd om de top 5 erbij te pakken. Aan de hand van uitvoerig onderzoek is de volgende lijst ontstaan:

Kies je graag voor een extra hoogwaardige koekenpan met deksel? Dan is het zeker de moeite waard om deze pan van DUCQ te overwegen. Deze bestaat namelijk deels uit koper. Dit geeft het niet alleen een kwalitatieve uitstraling, maar is ook extra geschikt voor inductie kookplaten. Met een doorsnee van 26 cm is bovendien ook deze koekenpan met deksel groot genoeg voor menig huishouden. Een leuk extraatje is het holle handvat. Deze voorkomt dat de pan al snel te warm wordt om op te pakken.
De Cheffinger koekenpan met deksel heeft een diameter van 26 cm en is daarmee in de meeste gevallen groot genoeg. Bovendien gaat het hier om een zeer goede verhouding tussen prijs en kwaliteit. Voor een relatief laag bedrag haal je een topkwaliteit pan in huis. Met een granieten coating is de kans zeer klein dat je hiermee voedsel laat aanbranden. Bovendien is de pan geschikt voor inductie, in het geval je een inductiekookplaat hebt. Inclusief glazen deksel is dit een hoogwaardige koekenpan met deksel.
We sluiten deze lijst af met de Klausberg 7192 koekenpan met deksel. Deze pan is namelijk voorzien van een marmeren coating. Dit heeft het een hoogwaardige look, terwijl het tegelijkertijd ook een zinvolle werking heeft. Bovendien heeft de pan een doorsnee van maar liefst 30 cm. Dit is aan de grote kant, wat betekent dat je er dus veel in kwijt kunt. Tot slot krijg je een glazen deksel bij deze pan geleverd. Het laat je te allen tijden zien wat er binnenin de pan gebeurt. Sla direct je slag!
In veel opzichten is de Tefal Ever Cook halfhoge koekenpan met deksel de terechte #1 in deze lijst. Dit begint al met het feit dat het hier om een zeer betrouwbaar merk gaat. Daarnaast heeft de koekenpan een hoge rand, wat het zeer geschikt maakt voor het stoven van bijvoorbeeld vlees. Met 24 cm aan doorsnee is de pan groot genoeg. Ook is de lange handgreep geklonken, wat voorkomt dat deze te heet wordt om vast te grijpen. Bovendien is de pan voorzien van een titanium antiaanbaklaag. Zodoende is de koekenpan volledig vaatwasserbestendig. Kortom, een keuze waar je geen spijt van gaat krijgen.
Deze koekenpan van SteinMeijerGermany heeft een doorsnee van maar liefst 32 cm. Daarmee mag terecht gesteld worden dat de pan aan de grote kant is. Hierdoor heb je alle ruimte om flink wat voedsel tegelijk te bakken. Bijvoorbeeld voor grotere gezelschappen. De pan komt met een kwalitatieve deksel en is bovendien geschikt voor alle warmtebronnen. Een zeer veelzijdige pan waar je nog flink wat jaren veel plezier aan gaat beleven. En dat alles voor een zeer schappelijke prijs.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Koekenpannetje.nl
Logo