Ben je op zoek naar de beste RVS koekenpan, dan helpen we je in dit artikel graag verder. We hebben namelijk een selectie voor je gemaakt met de 5 beste roestvrij stalen koekenpannen. Daarnaast leggen we je graag uit wat de voordelen zijn van en RVS koekenpan, en waar je op moet letten bij de aanschaf ervan.
Roestvrij staal koekenpan: wat zijn de voordelen?
- Een roestvrij staal koekenpan bestaat vaak uit meerdere lagen. Hierbij wordt er vaak zowel roestvrij staal als aluminium in de pan verwerkt. Dit zorgt voor een hele goede en constante warmtegeleiding.
- Je kunt bij RVS koekenpannen kiezen of je er wel of geen antiaanbaklaag bij wilt hebben. Sommige hebben er namelijk geen, en sommige hebben wél een coating. Kook je graag zo natuurlijk mogelijk, dan kun je kiezen voor een goede roestvrij stalen koekenpan zonder anti aanbaklaag.
- Roestvrij staal kan goed tegen hoge temperaturen. Dat maakt RVS pannen erg geschikt voor bijvoorbeeld het bakken van vlees. Bijvoorbeeld als je een steak wilt kunnen dichtschroeien.
- Het is een erg sterk materiaal. Daardoor slijten de pannen niet zo snel. Ook zijn ze vaak krasbestendig en kun je zonder problemen met bijvoorbeeld RVS spatels werken.
Hieronder kun je onze selectie van de beste RVS koekenpannen zien. We hebben geprobeerd om meerdere soorten roestvrijstalen koekenpannen uit te kiezen, zodat er voor ieder wat wils is. De onderstaande selectie bevat in ieder geval pannen die allemaal zeer kwalitatief zijn.
Wil je meer weten over waar je op moet letten bij het kopen van een goede RVS koekenpan? Lees dan wat verder op deze pagina – we hebben hier een handleiding voor geschreven, zodat je echt een goede keuze kunt maken!
De beste RVS koekenpan: de Top 5
- Geschikt voor alle kookbronnen waaronder inductie
- Goede warmtegeleiding en hittebestendigheid
- Prima antiaanbaklaag
- Kan in de oven, maar slechts tot 70 graden
- Zware kwaliteit
- Sandwichbodem
- Handige Thermo Spot waardoor je kan zien of de pan heet genoeg is om te beginnen met bakken
- In de gebruikershandleiding staat dat de pan in de vaatwasser mag, maar dit kun je beter niet doen, i.v.m. loslaten van de coating
- Zeer stevige RVS koekenpan, daardoor heel duurzaam
- Mag in de vaatwasser
- Goede warmtegeleiding in de pan
- Zeer goede warmteverdeling, groot bakoppervlak - dat is goed voor het milieu en voor je maaltijden
- De pan heeft een dikke bodem maar is niet te zwaar om te hanteren
- Een beetje prijzig
- Meerdere lagen zorgen voor goede geleiding van de hitte in de pan
- Mag op inductie gebruikt worden en in de vaatwasser
- Voor een nóg betere warmtegeleiding kun je beter kiezen voor de Demeyere Proline koekenpan (deze heeft 7 lagen in plaats van 5)
Waarop letten bij het kopen van een roestvrij staal koekenpan?
- Wel of geen anti aanbaklaag?
Sommige RVS koekenpannen bevatten een antiaanbaklaag, en sommige niet. Het is puur afhankelijk van je eigen voorkeuren of je wel of niet voor een coating kiest. Kies je voor een antiaanbaklaag, dan is het bijvoorbeeld wel gemakkelijker om eiwitrijke producten (zoals vlees en eieren) niet aan te laten bakken. Maar over het algemeen kun je bij roestvrij stalen koekenpannen zonder coating gewoon iets meer boter of olie gebruiken. Dan bakt het ook niet aan én je kookt natuurlijker dan wanneer je een kunstmatige coating op je pan hebt. Bedenk dus wat voor jou de voorkeur heeft. In bovenstaande selectie met de beste RVS koekenpannen hebben we in ieder geval beide opties meegenomen.
- Geschikt voor alle kookbronnen?
Natuurlijk is het handig om op te letten of de RVS koekenpan te gebruiken is op jouw warmtebron. Kook je op inductie, dan zijn uiteraard niet alle pannen geschikt. Het staat meestal sowieso beschreven bij onze productbeschrijvingen. Ook kun je de beschrijving van de webshop checken om te zien of de pan te gebruiken is op je kookbron.
- Hoe groot moet de pan zijn?
Afhankelijk voor hoeveel mensen je meestal kookt, kun je kiezen voor een wat kleinere of een wat grotere RVS koekenpan. De bovenstaande pannen zijn bijna allemaal verkrijgbaar in meerdere afmetingen.
- Hoeveel geld wil je uitgeven?
Vaak zie je dat de roestvrij stalen koekenpannen die uit meerdere lagen bestaan, iets duurder zijn. Dat is niet voor niets: deze pannen hebben een super goede warmtegeleiding en zijn over het algemeen zeer kwalitatief. Daarnaast kan een pan zonder anti aanbak coating over het algemeen (bij goed gebruik) langer meegaan dan een pan met een kunstmatige antiaanbaklaag. Die gaat na verloop van tijd toch sneller slijten dan een pan zonder deze laag. Over het algemeen kun je stellen dat een duurdere pan van een goed merk langer meegaat dan de goedkopere opties. Maar ook de goedkopere RVS koekenpannen die we hierboven hebben geselecteerd zijn van prima kwaliteit.
De beste RVS koekenpan is sterk, heeft een goede warmtegeleiding, kan goed tegen hoge temperaturen en heeft uitstekende klantbeoordelingen. Wat ons betreft kun je het beste kiezen voor een RVS koekenpan van de merken Demeyere of WMF. Bijvoorbeeld de Demeyere Proline of de WMF Durado.
Jazeker, wanneer je kiest voor een roestvrijstalen pan met een stevige bodem en een goede warmtegeleiding heb je in principe geen anti aanbaklaag nodig. Bij goed gebruik heb je alsnog geen last van aanbakken. Ook kun je kiezen voor RVS koekenpannen die wel beschikken over een anti aanbaklaag – het is maar net wat je zelf prettig vind.