Tefal koekenpan

Tefal koekenpan

Tefal is natuurlijk een van de meest bekende merken als het gaat om pannen. Tefal koekenpannen worden veel verkocht en hebben vaak functies die typerend zijn voor Tefal pannen. Als je twijfelt of een Tefal koekenpan iets voor je is, leggen we je in dit artikel graag uit wat de voordelen en nadelen zijn van Tefal koekenpannen. Daarnaast hebben we een aantal selecties voor je gemaakt, zodat je de voor jou beste Tefal koekenpan zou kunnen uitkiezen.

Wat zijn de voordelen van een Tefal koekenpan?

Natuurlijk is elke pan van Tefal weer anders, dus ook de koekenpannen van dit merk kun je niet over één kam scheren. De voordelen en functies die we hieronder noemen, gelden dus niet voor elke koekenpan van Tefal. Let dus bij de aankoop goed op of de pan de functies heeft die je graag zou willen.

 • De Thermo Spot
  Dit is een rode stip in het midden van de koekenpan, die als het ware oplicht wanneer de pan warm wordt. Als de pan heet genoeg is om in te bakken, dan is de Thermo Spot felrood. Dit is natuurlijk erg handig, want zo hoef je niet zelf te testen of de koekenpan warm genoeg is. Het kan ook weleens voorkomen dat je je eten te snel in de pan doet (als de pan nog niet heet genoeg is) en daardoor niet op een ideale manier gebakken of dichtgeschroeid kan worden. Dus bijvoorbeeld vlees, groenten of pannenkoeken bakken lukt veel gemakkelijker als je een Thermo Spot kunt gebruiken.
 • De meeste Tefal pannenkoekenpannen beschikken over een antiaanbaklaag.
  En deze coatings zijn tegenwoordig gelukkig ook veilig in het gebruik. Voorheen was het namelijk bij de Teflon antiaanbaklaag van Tefal zo, dat er bij hogere verhitting een giftige stof (PFOA) vrij kwam. Deze stof kwam hierdoor terecht in het eten – en dat wil je natuurlijk niet! Vandaar ook, dat het tegenwoordig gelukkig verboden is om deze stof te verwerken in pannen. Nu wordt er PFTE gebruikt in plaats van PFOA, wat (voor zover we weten) wél veilig blijkt te zijn als het per ongeluk wordt geconsumeerd.

  Welke antiaanbaklaag gebruikt Tefal nu? De nieuwste antiaanbaklaag is de Titanium Excellence antiaanbaklaag. Deze wordt tegenwoordig gebruikt bij de nieuwste Tefal pannen met coating. Hier zitten titanium deeltjes in verwerkt, zodat de laag extra sterk is. Daardoor houdt de laag het langer vol – wat handig is, want zo kun je langer met je koekenpan doen. De laag kan 3 keer langer meegaan dan de andere antiaanbaklagen van Tefal. Het is dus raadzaam om te checken of de Tefal pan die je wilt gaan kopen, deze nieuwe antiaanbaklaag heeft of een verouderde versie.

 • Tefal koekenpannen zijn betaalbaar.
  Omdat de pannen zeer veel worden verkocht en meestal worden gemaakt van aluminium, zijn de koekenpannen van Tefal niet heel duur. Een goede koekenpan van Tefal kun je al kopen voor zo’n 25 tot 40 euro. De duurdere Tefal pannen hebben vaak wel een betere antiaanbaklaag (Titanium Excellence), die minder snel slijt.

Wat zijn de nadelen?

 • De coating kan bij verkeerd gebruik los gaan laten.
  Dit is met name het geval als je de koekenpan bijvoorbeeld in de vaatwasser doet. Misschien staat soms in de gebruiksaanwijzing beschreven dat de pan gewoon in de vaatwasser mag – meestal is het slim om dit niet te doen. Ook moet je altijd uitkijken met scherpere spatels en lepels. Daar kan de coating ook van beschadigen.
  Gelukkig heeft Tefal tegenwoordig een sterkere (Titanium) antiaanbaklaag, waardoor dit minder snel gebeurt dan vroeger. Maar het blijft natuurlijk oppassen.
 • Een keramische antiaanbaklaag is beter voor het milieu en geeft meestal een knapperiger resultaat.
  Tefal heeft ook keramische pannen, dat wil zeggen dat de coating gemaakt is van een natuurlijk steenachtig materiaal. Maar de meeste pannen die worden geproduceerd door Tefal hebben een kunstmatige antiaanbaklaag. Ondanks dat ze natuurlijk erg hun best doen om dit zo milieuvriendelijk aan te pakken, is een 100% natuurlijke coating gewoon beter voor het milieu. Daarnaast vinden sommige mensen het een prettig idee dat er écht geen chemische stoffen in de pan verwerkt zijn.
  Een keramische coating zorgt daarnaast voor voedsel dat knapperiger is. Je eten wordt namelijk gemakkelijker en sneller dichtgeschroeid bij keramische pannen.

  Dit zijn afwegingen die je zeker mee mag nemen als je een Tefal koekenpan wilt gaan kopen. Weeg ze af ten opzichte van de voordelen en kijk wat voor jou het meest passend is!

Mocht het kopen van een Tefal koekenpan nog steeds iets zijn wat je wilt, dan kunnen we ons dat heel goed voorstellen! Zoals we al geschreven hebben, is een Tefal pan zeer betaalbaar en heeft het echt kwalitatieve en handige functies.
Daarom hebben we ons best gedaan om voor jou een aantal goede Tefal koekenpannen op een rijtje te zetten. Zo kun je kijken welke koekenpan het meest bij je past.

Wat is de beste Tefal koekenpan?

Het is niet heel gemakkelijk om een koekenpan uit te kiezen die voor iedereen het beste is. Natuurlijk hangt het van een aantal factoren af of een koekenpan bij je past. Zo is het helemaal afhankelijk van je kookbron welke pan je kiest (bijvoorbeeld op  inductie of op gas).
En ook is het handig om te bedenken voor hoeveel mensen je meestal kookt, om te kunnen besluiten wat de afmetingen van de koekenpan moeten zijn. Gelukkig zijn de meeste pannen verkrijgbaar in verschillende afmetingen, dus kun je bij de webshop checken of ze de pan in een andere maat hebben.

De beste allround Tefal koekenpan:
Tefal hero koekenpan 30 cm
Dit is de topper als het gaat om populariteit, recensies en prijs. De koekenpan is op verschillende kookbronnen te gebruiken, waaronder inductie en de oven. De pan beschikt over een stevige en veilige Titanium antiaanbaklaag en heeft een handige Thermo Spot die laat weten wanneer de pan heet genoeg is. De bodem van de pan is een zogenaamde "sandwichbodem", dat wil zeggen dat het uit meerdere lagen bestaat - dat zorgt voor een hele goede warmtegeleiding. Al met al is deze koekenpan een hele goede keuze!

De twee beste Tefal koekenpannen voor inductie (maar ook prima te gebruiken op andere kookbronnen)

Bij het koken op inductie is het belangrijk dat een koekenpan met name een goede, stevige bodem heeft. De Tefal Virtuoso is wat dat betreft een echte top-pan. Het is een van de nieuwste pannen van Tefal op dit moment, waardoor de technologie van de pan natuurlijk vooruitstrevend is. De bodem van deze koekenpan is extra dik, de pan is wat zwaarder, de pan heeft een goede antiaanbaklaag en is ook nog eens betaalbaar.

De  Tefal Virtuoso koekenpan is in principe de nieuwere variant van de populaire Tefal Hero koekenpan. De pan heeft een extra dikke bodem, wat hem heel erg geschikt maakt voor bijvoorbeeld het koken op inductie. De bodem blijft namelijk vlak en trekt niet krom na een tijdje. Daarnaast is de pan zeer duurzaam, gemaakt uit sterk RVS en een stalen handvat. De koekenpan heeft een Thermo Spot, waardoor je weet wanneer de pan heet genoeg is om je eten erin te doen. Daarnaast beschikt de pan over een veilige anti aanbaklaag waar geen PFOA, lood of cadmium in verwerkt is. Uit onderzoek is gebleken dat deze anti aanbaklaag geen negatieve effecten heeft op de gezondheid als deze per ongeluk in je eten terecht zou komen. Een hele goede en degelijke pan dus, voor inductie maar natuurlijk ook voor andere kookbronnen!
More details +
Pluspunten:
 • Duurzame dikke en vlakke bodem, dit is goed voor de warmtegeleiding en maakt de pan stevig
 • Je hoeft door de goede anti aanbaklaag nauwelijks olie of boter te gebruiken
Minpunten:
 • De stalen handgreep kan in sommige gevallen warm worden tijdens het koken

Daarnaast heb je ook de Tefal Character koekenpan, die ook zeer geschikt is voor het koken op inductie. Deze pan is ook zeker geen slechte keuze, aangezien hij al meerdere keren tot beste pan is uitgeroepen. Op andere kookbronnen kun je hem trouwens ook gewoon gebruiken!

Nog een hele goede koekenpan volgens ons én de consumentenbond. Deze pan is als beste uit de test gekomen volgens verschillende bronnen en dat is niet voor niets. De koekenpan heeft een kwalitatieve antiaanbaklaag, waar Titanium in verwerkt is. De Thermo Spot, dat is de rode stip in het midden, vertelt je wanneer de pan heet genoeg is om te beginnen met bakken. Dat kan erg handig zijn voor bijvoorbeeld het dichtschroeien van vlees of groente. Ook het bakken van pannenkoeken of omeletten lukt dan beter! Bij het bakken in deze koekenpan heb je minder boter of olie nodig, en gaan vitamines minder snel verloren. Daarnaast kun je de pan tot 175 graden in de oven gebruiken en kun je hem gemakkelijk schoonmaken. Oh, en hij is bijzonder geschikt voor inductie koken door de duurzame, stevige en platte bodem.
More details +
Pluspunten:
 • Bekroonde koekenpan (consumentenbond)
 • Stevige en duurzame bodem
 • Goede antiaanbaklaag en handige Thermo Spot
Minpunten:
 • De verf van de steel kan eventueel wat gaan loslaten (maar dit komt gelukkig niet in je eten)

De beste Tefal pannenkoekenpan

Waar je vooral op moet letten bij het uitzoeken van een goede pannenkoekenpan is of de randen aan de zijkant laag genoeg zijn. Daarnaast is het erg prettig als de koekenpan een goede antiaanbaklaag heeft. Wat ons betreft is de Tefal Reference pannenkoekenpan de beste uit de test. De pan heeft een sterkte antiaanbaklaag en is vrij licht, waardoor hij gemakkelijk te hanteren is. Zo kun je gemakkelijk al gooiend de pannenkoek omdraaien bijvoorbeeld 😉

Deze Tefal is ook erg geschikt als koekenpan om pannenkoeken mee te bakken. De pan is van RVS met een Titanium antiaanbaklaag - dat is een nieuw en veilig alternatief voor de Teflon antiaanbaklaag. Dat is handig, want je pannenkoek brandt dan niet zo gauw aan! De pan mag gebruikt worden op inductie, maar kan niet in de vaatwasser. De kunststof handgreep blijft trouwens ook goed koud tijdens het bakken. Het is een lichte pan, die niet zwaar in de hand ligt. Dat is erg prettig als je de pan wilt kunnen opschudden, oppakken etc.
More details +
Pluspunten:
 • De pan is geschikt voor inductie
 • Veilige titanium antiaanbaklaag
 • De pan is licht van gewicht
Minpunten:
 • Mag niet in de vaatwasser, maar is wel gemakkelijk af te wassen door de Titanium coating

3 Opmerkingen
 1. Ik gebruik een houten spatel, maar toch laat de bodem los, gaatje en bobbels, een andere pan begint nu ook met bobbels. Nieuw in januari. Wordt wel veel gebruikt.

  • Ook loslaten antiaanbaklaag, virtuosa. Gaat niet in vaatwasser en gebruik houten lepel.
   Loslaten is bij aanhechting steel.

  • Beste Heutink, bedankt voor je reactie! Welke Tefal koekenpan was dit precies? Dan kunnen we dit eventueel meenemen in ons oordeel. Daarnaast kan een vaatwasser of bepaald afwasmiddel ook een boosdoener zijn – met name bij anti-aanbaklagen. Dank alvast!

Laat een reactie achter

Koekenpannetje.nl
Logo